Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után a Petals for Armor egyik slágerével, a Dead Horse-szal tér vissza Minden a klipről cikksorozatunk, melyben végigveszünk minden apró tudnivalót a Paramore, illetve most már Hayley kisfilmjeiről.

Hírmorzsa

Mint tudjátok, a Petals for Armor három részletben került bemutatásra, a Dead Horse volt a második EP utolsó dala, mely április 21-én jelent meg. A videoklip Hayley szólóalbumának negyedikeként a lemezpremierrel egy napon, 2020. május 8-án debütált az énekesnő YouTube-csatornáján.

Előkészületek, forgatás

A videoklip elkészítésében igazából az egész Paramore-család részt vett: Zac rendezőként járult hozzá, Taylor a dal, illetve maga az egész album producereként tette bele a magáét, Brian O’Connorról természetesen mondanunk sem kell, hogy remek sminket és hajat készített Hayley számára, Lindsey Byrnes kreatív rendezőként tevékenykedett, illetve feltűnik még Kayla Graninger, Zac barátnője is, aki amellett, hogy art directorként munkálkodott a forgatáson, maga is feltűnik a videóban.

Cselekmény

A klipnek két szereplője van: Hayley és a Chadet szimbolizáló alak (ő lenne Zac barátnője), aki ahogy a dalszöveg is mondja, a „karjaiban tartja az énekesnőt… a víz alatt”. Hay itt fekete menyasszonyi ruhában látható. Korábban többször írtunk arról, hogy bármilyen baráti esküvőn vett részt, mindig feketébe öltözött. A The Only Exception klipjében is feketében látható a templomi jelenetnél, de még édesapja esküvőjén is feketében volt.

A Hayley-t különböző hajszínnel bemutató jelenetek nem(csak egy jó) Good Dye Young-reklámként funkcionálnak: a különböző korszakaira utalnak vissza. (A dalszövegben is van erre kitérés, ezt picit lejjebb részletezzük.) Az énekesnő nagyjából három éve (tehát durván a válás óta) kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan szőke, és ha nagyon őszinték akarunk lenni: hiába volt 10 évig védjegye a vörös/extrém színes haj, mi már nem nagyon tudjuk elképzelni ezt az új, felnőttesebb, megfontoltabb Hayley-t újra ilyen vadóc hajszínekkel. Egy rajongó tökéletesen megfogalmazta ezt egy YouTube-hozzászólásban: „Annyira szomorú, hogy a legendás narancs hajszíne, ami tökéletesen állt neki, depresszióssá teszi őt.”

Ahogy ő is nyilatkozta korábban: a szőke haj számára egy tiszta lapot, új kezdetet szimbolizál.

„De hát én olyan kicsi vagyok, elveszek melletted, és végül is, ez így volt fair, persze.” – énekli, miközben esetlen, copfos kislányként bénázik a színpadon, emlékeztetve bennünket arra, hogy a Chad mellett töltött 10 évet bizony az önbizalma is megsínylette.

Hayley kénytelen volt szembenézni magával, és ez a meghatározó pillanat az életéből nemcsak a dalszövegben, de a videoklipben is visszaköszön ránk. A válás után éveket fektetett terápiába, önismereti tréningre, és fordulópont volt számára, mikor bevallotta önmagának a hibáit.

A kisfilm végén pedig cementet önt a bakancsaiba, de miért is olyan fontos ez?

Ezek voltak azok a Dr. Martens-bakancsok, amikben férjhez ment! Cementet önt beléjük, és hagyja, hogy maga helyett azok süllyedjenek el. Szerintünk ez  i k o n i k u s !

A dal mondanivalója

A dal, mely tulajdonképpen a Pool egyfajta folytatásaként is felfogható – ahogy Hayley is bevallotta –, eddig sosem látott őszinteséggel beszél az énekesnő zátonyra futott házasságáról.

Nem akartam a múltamról írni ily módon. Esküszöm, hogy nem. Sose volt problémám azzal, hogy arról énekeljek, ami dühített. A Paramore-ral az egész karrierünk során ezt tettem, de ahogy felcseperedtünk, megtanultam, hogyan fejezhetném ki a mondanivalóm valahogy másképp. A dühöm és a haragom egyfajta védőrétegként óvta a szomorúságom és a szégyent, amit éreztem. A Dead Horse azután készült el, miután letéptem magamról az utolsó sebtapaszt. Olyan volt, mintha egy lávabuborékot találtam volna egy kő alatt. Mintha csontokat ástam volna újra elő.

– nyilatkozta Hayley, aki hozzátette: olyan ez a dal, mintha a 21 éves kori önmaga írta volna.

Elhallgattattam azt az énem, és harag mögé rejtettem. Ki kellett adnom magamból azt a sok szarságot; meg kellett válnom a szégyentől.

A Dead Horse dalszövege visszarepít minket Hayley és Chad kapcsolatának különböző pontjaira, több utalás van korábbi dalszövegekre, de még hajszínre is! Vegyük végig ezeket:

„Minden reggel egy álomból ébredek, amiben engem tartasz a víz alatt. Ez vajon egy álom, vagy emlék?” – utalás a Poolra, mely arról szól, hogy Hayley újabb és újabb esélyeket ad Chadnek, de ő cserben hagyja, így az énekesnő elsüllyed, elfogy a lélegzete, majd megfullad. Bár nem a Dead Horse-hoz tartozik, de mindenképpen említésre méltó, hogy a Crystal Clear című dalban is erős utalás van a Poolra: „És most levegőt pumpálsz a tüdőmbe, / Közel sem olyan érzés már, mintha süllyednék.” – énekli a számban, mely arról szól, hogy újra szerelmes. A Pool dalszövegfordítását itt találjátok.

„Egy évtizedig tartottam vissza a lélegzetem. A hajam is kékre festettem, hogy passzoljon az ajkaimhoz.” – Hayley és Chad 2008 és 2017 között alkottak egy párt, tehát durván egy évtizedig voltak együtt. A kékre festett haj Hayley egy 2014-es korszakára köszön vissza, ami – mint későbbi interjúkból kiderült – köztudottan az egyik legnehezebb időszak volt számára, hiszen Chad akkortájt csalta meg őt először. A dalszöveg szerint nemcsak a haja lett kék, de az ajkai is elkékültek a fuldoklástól.

„Menő, hogy megpróbáltam. Elég menő, hogy még élek egyáltalán.” – a depressziójára és szuicid gondolataira reflektál, melyről már mi is írtunk. „Bocsi, depressziós voltam, de már próbálok kimászni belőle.” – énekli a Dead Horse első soraiban.

„Ó, túl sokáig maradtam veled. Mint egy akadozó lemezjátszó, énekeltem veled a szaros soha véget nem érő dalt.” – Hayley itt a Still Into You-hoz ugrik vissza, melyben azt énekli, „És a kedvenc dalodra énekelni kezdtünk az örökkévalóságig.” A szóban forgó szám a Birdhouse In Your Soul a They Might Be Giantstől. A Still Into You dalszövegfordítását itt találjátok. (Zárójelben érdemes még megjegyezni, hogy ez a részlet utalhat a Vicious Love-ra és a Wearing Your Ringre is, bár ezekre kevesebb esélyt látunk.)

„Azt kaptam, amit érdemeltem, én voltam először a »másik nő«. Ezer másik várakozott még, én meg csak próbáltam megoldani a dolgokat.” – Talán ez a legsokkolóbb sor az egész szövegben, hiszen Hayley először mondja ki a nyilvánosság előtt, hogy igen, mikor összejöttek Chaddel, neki még felesége volt, és az akkor kb. 18 éves Hayley-vel csalta. Az énekesnő egy évtizedig cipelte a szégyent a hátán, ám úgy tudjuk, mára jó kapcsolatot ápol Chad volt feleségével, akinek Good Dye Young-csomagot is küldött ajándékba.

„Remélem, sírtál, mikor elköszöntem tőled.” – Hát mi is reméljük, bár Chad elég hamar kiheverte ezt a 10 évet, és már a válás évében összejött új barátnőjével, akivel azóta is együtt vannak és el is jegyezték egymást.

„És most kapsz még egy dalt.” – A The Only Exception és a Still Into You után az utolsó szám, amit Hayley Chadről írt. Szerintünk ez a sor az egyik legfantasztikusabb az egész számban. Imádjuk a „nesze, itt az utolsó dalod tőlem” hangulatot, amit az énekesnő szinte odahajít volt férje elé.

Kulisszák mögött

Hayley kicsit felcserélte a megszokott sorrendet, és előbb jelentette meg a klipet, mint a dalszöveges videót, de sebaj, mi így is örülünk, hiszen az alábbi felvételen bekukkanthatunk a forgatás kulisszái mögé, illetve pár másodperc erejéig láthatjuk azt is, hogyan énekelte fel a dalt 2019 szeptemberében.

Mint kiderült, a klipforgatás 2020. január 19. és február 11. között zajlott. Íme pár kép róla:

Következő Előző
Következő Előző

A Dead Horse dalszövegfordítását itt találjátok.

A sorozat előző részei

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster
  3. Minden a klipről: Emergency
  4. Minden a klipről: Misery Business
  5. Minden a klipről: Still Into You
  6. Minden a klipről: Careful
  7. Minden a klipről: Crushcrushcrush
  8. Minden a klipről: Ignorance
  9. Minden a klipről: Pressure
  10. Minden a klipről: Now
  11. Minden a klipről: That’s What You Get
  12. Minden a klipről: Brick By Boring Brick
  13. Minden a klipről: The Only Exception

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: The Only Exception

A sorozat 13. részében az együttes egyik legnagyobb slágerével, illetve annak kisfilmjével foglalkozunk.

Vélemény, hozzászólás?