Minden a klipről: Brick By Boring Brick

A Minden a klipről 12. részében a Paramore tizedik kisfilmjéről írunk.

Előkészületek, forgatás

A Brick By Boring Bricket a Brand New Eyes második kislemezeként adták ki 2009. november 23-án. A kritikusok pozitívan fogadták, Vicki Lutas (BBC) így nyilatkozott róla:

Egyszerűen briliáns dal! Figyelve a dalszöveget egy olyan világ kapuit léped át, ahol a homokvárakat nem építik, hanem lerombolják, egy olyan világban találod magad, ahol a rosszfiú, nem a farkas, hanem a valóság… és itt, ebben a világban a dolgok sötétek, mégis nagyon valóságosak. Van egyfajta vágy, egy vágyódás a tündérmesék és az ártatlanság iránt, amihez párosul a felismerés, hogy ez sose lesz a tiéd.

A Meiert Avis által rendezett videoklipet október 8-án forgatták Los Angelesben. Ez volt az együttes legelső olyan forgatása, ami nagyobb szabású volt az addigiaknál, ugyanis ezt egy úgynevezett blue screen előtt vették fel (ez azt jelenti, hogy a hátteret a banda mögé vetítették). Ez volt a Paramore első olyan klipje is, amiben nem láthatjuk őket zenélni, annál inkább színészkedni, mivel – ahogy mondják –  egy történetet játszanak el.

A klip eredetileg november 17-én debütált volna az MTV-n, de bemutatását öt nappal elhalasztották. A dal hallható volt a Vámpírnaplók első évadának 18. részében is.

Cselekmény

A kisfilmben egy pillangószárnyakkal ellátott kislányt (Harley Graham) láthatunk, aki egy olyan szürreális világot fedez fel, ami végül egy sötét, ijesztő hellyé változik. Az álomvilág rémálommá válik, a benne szereplők – akiket a kislány egykoron a barátaiként tartott számon – pedig rémisztő, bajjósló teremtményekké alakulnak át. Felkapja a babáját, majd a fény felé próbál menekülni, ám végül beleesik abba a lyukba, amit Josh ásott. Hayley feláll a gödör mellől, majd utánadobja az elejtett játékot, és Josh elkezdi betemetni a lyukat.

900

A dal mondanivalója

Az illúzióromboló dalszöveg szerzőjeként Hayley azt próbálhatja elmesélni, hogy milyen egy olyan álomvilágból felébredni, ahol a hozzánk közelállók elfordulnak tőlünk. Részletekre bontva elemezzük:

„Egy tündérmesében él / Túl messze ahhoz, hogy megtaláljuk / Elfeledte, milyen a világ / Amit immár maga mögött hagyott.” –  A szám elején még egy olyan képzelt világról beszélünk, amit magunk köré építettünk, hogy ne kelljen a valósággal foglalkoznunk, mert meg szeretnénk róla feledkezni. Ám tudnunk kell reálisan gondolkodni: „Tartsd a földön a lábad / Míg fejed a felhők közt jár.”

„Egy nap a fiú rátalált / A földön, ájultan / A szőke herceg végre megérkezett / A többit úgyis tudjátok” – Tipikus tündérmesebeli jelenet, mikor a hős megmenti a lányt, ám…

„De mindez csak trükk volt / Az óra éjfélt ütött / Légy biztos, hogy a házad felépült tégláról téglára / Vagy a farkas elfújja” – … a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Akit megkedvelünk, lehet, hogy csak dróton rángat minket, a csalódás után pedig idő kell ahhoz, hogy újra rendben legyen minden, ezért meg kell bizonyosodnunk róla, hogy „tégláról téglára” felépítettük a tudatunkat, különben „a farkas elfújja”, lerombolja.

„Menj, hozd az ásód / És ásunk egy gödröt / Hogy eltemessük a várat” – A refrén arról szól, hogy itt az ideje felébredni, eltemetni az illúziókat és a valódi világban élni.

A Brick By Boring Brickben hangzik el a Paramore egyik leghíresebb idézete, a „You built up a world of magic / Because your real life is tragic”, magyarul:

Varázslatból építettél világot / Mert túl szörnyű a való élet

A Brick By Boring Brick dalszövegfordítását itt találod.

Kulisszák mögött

„Igazából mi sem tudjuk, mi lesz a kék háttéren. Talán meztelen férfiak.” – viccelődött Hayley, aki az alábbi videóban bizakodva elmondja, hogy talán ez a legjobb klipjük (legalábbis az addig megjelentek közül). Nézzétek meg, hogyan zajlott a forgatás:

A sorozat előző részei

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster
  3. Minden a klipről: Emergency
  4. Minden a klipről: Misery Business
  5. Minden a klipről: Still Into You
  6. Minden a klipről: Careful
  7. Minden a klipről: Crushcrushcrush
  8. Minden a klipről: Ignorance
  9. Minden a klipről: Pressure
  10. Minden a klipről: Now
  11. Minden a klipről: That’s What You Get

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után visszatér cikksorozatunk, melynek 14. része a Petals for Armor egyik legmeghatározóbb slágerével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?