Paramore

honlap
facebook
twitter
instagram
tumblr
spotify
youtube

 • Biográfia
 • Diszkográfia
 • Videográfia
 • Évről évre
 • Tagok

A Paramore egy stílusfüggetlen, Grammy-díjas együttes, melyet 2004-ben alapítottak a Tennessee állambeli Franklinben. Jelenlegi tagjai Hayley Williams (ének, 2004 –), Taylor York (gitár, 2009 –) és Zac Farro (dob, 2004 – 2010, 2017 –).

2005 és 2021 között öt stúdióalbumot jelentettek meg, legutóbbit 2017-ben, After Laughter címen.

A banda megalapítása

A Williams szülők válását követően Hayley 2002-ben Meridianből Franklinbe költözött édesanyjával, Cristivel. Az akkor 13 éves lánynak nem sikerült beilleszkednie az új közegbe, osztálytársai, sőt tanárai is bántalmazták, ami miatt pár hétnél tovább nem tudott megjelenni az iskolában, így tanárnőként dolgozó édesanyja áthelyeztette őt egy olyan vallásos intézménybe, ahol csupán heti egyszer kellett megjelennie. Hayley itt ismerkedett meg Zac és Josh Farróval, akiknek akkor már volt egy zenekara Taylor Yorkkal.

A költözés után énekleckéket kezdett venni Brett Manningtől. A Paramore összeállását megelőzően tagja volt a punk-rock, illetve funk dalokat feldolgozó The Factorynek, ahol szert tett Jeremy Davis barátságára. Mindeközben dalszövegeket írt a Farro testvéreknek is. Miután a The Factory feloszlott, Hayley, Jeremy, Zac és Josh megalapították a Paramore-t, amihez később az énekesnő szomszédja, Jason Bynum is csatlakozott. Ekkor a legfiatalabb tag, Zac mindössze 12 éves volt.

A koruk miatt nagyon, nagyon, nagyon kevés hitem volt mindenkiben. Emlékszem, arra gondoltam, ez nem fog működni, mivel ez a kölyök még túlságosan fiatal. Aztán a legelső próbánk fantasztikusan sikerült. Tudtam, hogy jó úton járunk.

– fogalmazott kezdeti kétségeiről Jeremy.

Taylor csak azután lett hivatalosan is bandatag, miután szülei kérésére befejezte iskolai tanulmányait. Előtte session-zenészként volt jelent az együttesben, habár a dalszövegírásban már a kezdetektől segédkezett, hiszen első közös dalát Hayley-vel, az Oh Start már 2003-ban megírta.

A zenekar neve az első basszusgitárosuk édesanyjának leánykori nevéből, a Paramourból származik, ami titkos szeretőt jelent.

Balról jobbra: John Hembree, Zac Farro, Hayley Williams, Josh Farro, Jason Bynum

Hayley-t 2003-ban, 14 éves korában leszerződtette az Atlantic Records, hogy popelőadót csináljanak belőle, ám ő azt mondta, alternatív rockot szeretne játszani a barátaival. Eredetileg a Paramore is ugyanezen kiadón keresztül jelentette volna meg első albumát, de a banda imidzse miatt az Atlantic Records egy kisebb leánykiadójánál, a Fueled By Ramennél kötöttek ki. Az együttest azután szerződtették le, hogy látták őket élőben játszani – mindössze egyszer!

Hayley Williams az egyetlen bandatag, aki kivétel nélkül az összes stúdióalbumon dolgozott, illetve akinek lemezszerződése van a kiadóval. A Paramore-t egy cég tulajdonolja, a Varoom Whoa Inc., mely Hayley neve alá van bejegyezve, ami annyit tesz, Taylor és Zac státuszukat tekintve hivatalosan csak alkalmazottak, akik az énekesnőtől kapják a fizetésüket. Fontos megemlíteni: mindhárom tag egyenlő arányban részesedik a cég bevételeiből, és Hayley a kiadótól kapott fizetését is önszántából, „bajtársiasságból” elosztja hármójuk között.

Az All We Know Is Falling-korszak

2005. július 26-án megjelentették első korongjukat, melynek az All We Know Is Falling címet adták. A lemez hangzása tudatosan nem rádióbarát, hiszen azt szerették volna elérni, hogy „a Paramore hírneve szájról szájra terjedjen”.

Az albumborítón elsuhanó árnyék Jeremy Davis távozását jelképezi, ugyanis a basszusgitáros kilépett a bandából, de a tagok kérlelésére öt hónap után visszatért John Hembree helyére, aki őt pótolta távolléte alatt. Később Hunter Lamb leváltotta Jason Bynumot, ám ő sem maradt sokáig, hiszen 2007-ben házasságra adta a fejét és kilépett. Így már csak Hayley, Jeremy, Zac és Josh maradtak a csapatban.

Olvass tovább az All We Know Is Fallingról! →

A Riot!-korszak

Az All We Know Is Falling mérsékelt sikere után nekiálltak a második albumnak, a Riot!-nek, melyet 2007. június 12-én adtak ki. Miután Hunter Lamb távozott, Taylor York vette át a helyét, de csak mint turnégitáros.

2008-ban Grammy-díjra jelölték őket a Legjobb új előadó kategóriában, ám a gramofont Amy Winehouse vitte el előlük. Ugyanezen év februárjában bejelentették, hogy törölnek hat koncertet személyes okokra hivatkozva. A rajongók közt elindultak az együttes feloszlásáról szóló pletykák, melyeket arra alapoztak, hogy Josh a médiában arról beszélt, mennyire zavarja, hogy mindenki Hayley-re összpontosít, holott egy bandáról van szó. Később megbeszélték a dolgokat, majd új turnéra indultak 2008. július 15-én. A The Final Riot! szeptember 1-jén ért véget, a show-kon készített felvételeket pedig kiadták egy koncertalbumon és DVD-n is.

A zenekar 2008 őszén piacra bocsátott egy, a Riot! albumborítója alapján tervezett pulóvert a Hurley Clothing ruházati céggel való együttműködés részeként. Az eladásokból befolyt összeget teljes egészében a Love146 alapítványnak utalták, hogy támogassák a gyermekkereskedelem, a gyermekprostitúció, a gyermekbántalmazás és az ehhez hasonló szörnyűségek áldozatait.

Olvass tovább a Riot!-ről! →

A Brand New Eyes-korszak

Az együttes akkori legújabb turnéjának kezdetével egy napon, 2009. szeptember 29-én debütált stúdióalbumot Brand New Eyesnak nevezték el. A korong a megjelenését követő héten a Billboard 200-as lista második helyén nyitott, amit csak még nagyobb sikerek követtek. A háttérben azonban több dolog is zajlott, melyről a rajongók nem tudhattak, csak akkor, mikor Josh és Zac Farro botrányos módon, egy felkavaró blogbejegyzést maguk mögött hagyva távoztak abból a bandából, melynek alapítói voltak. A Paramore nevet 2010 végétől Hayley Williams, Jeremy Davis és a 2009-től már hivatalosan is bandatag Taylor York vitték tovább.

Olvass tovább a Brand New Eyesról! →

A Singles Club-korszak

Egy 2011-es interjúban Hayley elmondta: annak ellenére, hogy ketten kiléptek, ők folytatják, és új zenékkel érkeznek majd, ami nem azt jelenti, hogy új albumot is készítenek. Az énekesnő azt is elismerte, hogy stílusváltásra lehet számítani, de az eredeti hangzás alapjai megmaradnak. Később megjelent négy daluk, melyek az In The Mourning, a Renegade, a Hello Cold World és a Monster címeket kapták, és felkerültek a Singles Club EP-re. Az utóbbi szám a Transformers harmadik részének betétdala lett.

A Paramore-korszak

A negyedik nagylemez érkezését 2012 júniusában jelentették be, melyről nem sok mindent árultak el, csak azt, hogy Justin Meldal-Johnsen lesz a producer, és Ilan Rubin a dobos. Többször hangoztatták, hogy ez a korong nem olyan lesz, mint a többi, hiszen más stílusokba is belekóstolnak.

December 6-án bejelentették, hogy az album 2013. április 9-én fog érkezni. Január 22-én bemutatták a Now című kislemezt, melyet limitált kiadásban CD formátumban is árusítottak Angliában és Amerikában. A dalhoz később megjelent a videoklip is, aztán váratlanul bemutatták a Still Into You-t, melyet az együttes először az SXSW színpadán adott elő. A dalhoz Texasban forgattak videoklipet, mely ugyanazon a napon jelent meg, mint az önmagukról elnevezett LP, valamint az énekesnő kozmetikumai.

Annak ellenére, hogy a számok március 30-án kiszivárogtak, Hayley, Taylor és Jeremy egy négynapos projekt, a #4sides4nights keretében publikálták őket, mely annyit takart, hogy négy éjszakán át bemutattak 4-5 dalt hivatalos honlapjukon.

A Paramore 2013. június 17-én Magyarországra látogatott európai turnéja során. 2014-ben és 2016-ban négynapos luxushajóutat tartottak 2000 rajongóval a Parahoy! fedélzetén. 2015-ben elnyerték karrierjük első Grammy-díját az Ain’t It Fun című dallal a Legjobb rockdal kategóriában.

2015. december 14-én bejelentették, hogy Jeremy távozott a zenekarból, majd hosszú pereskedés vette kezdetét. 2017. május 12-én zárult le bírósági jogvitájuk: Jeremy szerzői jogokat és a jövőbeni turnékból, illetve ajándéktárgy-eladásokból származó bevételeket követelt kiválása után.

Olvass tovább a Paramore-ról! →

Az After Laughter-korszak

2017. február 2-án nyilvánossá vált: Zac Farro kicsivel több mint hat év kihagyás után újra a banda részét képzi. Az ötödik Paramore-album az After Laughter nevet kapta, és 2017. május 12-én jelent meg. Érkezését először a 2016-os Parahoy!-on jelentették be, ahol elmondták, hazatértük után stúdióba vonulnak rögzíteni az anyagot. A 2016-os év hátralévő része később valóban dalszövegírással és stúdiómunkálatokkal zajlott.

A lemezfelvételi éra alatt több olyan kép is nyilvánosságra került, melyen Hayley és Taylor Zac Farróval láthatók. Az első nyilatkozatok cáfolták, hogy a régi dobos visszatérne, ám pár hónappal később hivatalosan is bejelentették, a két tagúra redukálódott együttes ismét trióként folytatja.

Az After Laughter produceri feladatait is Justin Meldal-Johnsen látta el, ezúttal viszont Taylorral az oldalán. A korongon 12 szám található, ezek közül a Hard Times és a Told You So voltak a beharangozó kislemezek, melyek megdöntötték a Paramore saját nézettségi rekordjait a YouTube-on. Míg elődje az első, addig az After Laughter a Billboard-listán a megjelenését követő hetében csak az ötödik helyen debütált.

A Paramore 2017. június 30-án a VOLT fesztivál keretein belül Sopronban adott koncertet. 2018 tavaszán megszervezték a harmadik Parahoy!-t is.

Olvass tovább az After Laughterről →

A hatodik album

2020. május 11-én Hayley azt nyilatkozta az NME magazinnak, hogy a hatodik nagylemezre visszatérnek pop-punk gyökereikhez.

Az After Laughter után azt gondoltuk: „Oké, kipróbáltuk ezt is, ráadásul egész jól áll nekünk. Most lássuk, hol tudjuk ezt elcseszni.” […] Taylor szokta mondogatni, hogy hiányoznak neki a gitárok. Azon kaptuk rajta magunkat, hogy újra olyan zenéket hallgatunk, amikkel felnőttünk és inspiráltak.

– mondta.

2021. április 22-én egy live streamben Hayley hivatalosan is bejelentette, hogy a Paramore új albumon dolgozik.

Zenei stílus, hatások, kritikák

Az együttes zenéjét főként az alternatív rock, pop-punk és az emo stílusokhoz kötötték, a negyedik lemeztől kezdve viszont dalaik elhúznak a populárisabb irányba is. Hayley úgy fogalmaz: a zenekar stílusfüggetlen. Joshua Martin újságíró szerint anélkül is jók, hogy csöpögősek lennének, ezért szerinte szinte ki lehetne jelenteni, hogy egy anti-Avril Lavigne bandáról van szó.

Az Alternative Press szerint a Paramore hírnevét a színpadi előadásuk is jócskán növeli, ugyanis állítják: Hayley karizmatikusabb, mint a nála kétszer idősebb szakmabeliek. John Mayer „nagy narancssárga reménynek” nevezte az énekesnőt egy 2007-es blogbejegyzésben, illetve 2013-ban ellátta a szenzációs jelzővel is a Twitter-profilján. Jonathan Bradley kritikus szerint a zenekar lelkesedése szinte már fertőző.

A Paramore tagjainak kedvenc előadói közé sorolható a Fall Out Boy, a Panic! at the Disco, a Blink-182, a mewithoutYou, a Sunny Day Real Estate és a New Found Glory, illetve Hayley hatalmas rajongója még a The Cure-nek is. Elmondásuk szerint főként a U2, a Jimmy Eat World és a No Doubt által kitaposott úton szeretnének haladni karrierjük során.

Díjak

Alternative Press Music Award
Legjobb énekes – Hayley Williams (2015)

Grammy-díj
Legjobb rockdal – Ain’t It Fun (2015)

International Dance Music Award
Legjobb rockdal – Ain’t It Fun (2015)

Kerrang! Award
Legjobb album – Brand New Eyes (2010)
Legdögösebb nő – Hayley Williams (2012)

Los Premios MTV Latinoamérica
Női divatikon – Hayley Williams (2009)

MTV Europe Music Award
Legjobb alternatív – Paramore (2010)

MTV Video Music Brazil
Legjobb nemzetközi előadó – Paramore (2008)

NME Award
Legszexibb nő – Hayley Williams (2009)
Legjobb nemzetközi előadó – Paramore (2010)

People’s Choice Award
Kedvenc rockbanda – Paramore (2010, 2011)

Radio Disney Music Award
Legjobb szerelmesdal – Still Into You (2014)

Teen Choice Award
Legjobb feltörekvő együttes – Paramore (2008)
Legjobb rockbanda – Paramore (2008, 2009, 2010, 2011, 2013)
Legjobb rockdal – Crushcrushcrush (2008)
Legjobb rockdal – Decode (2009)
Legjobb rockdal – Ignorance (2010)
Legjobb rockalbum – Brand New Eyes (2010)
Legjobb rockdal – Monster (2011)

Woodie Award
Az év felfedezettje – Paramore (2008)

Stúdióalbumok

 1. All We Know Is Falling (2005)
 2. Riot! (2007)
 3. Brand New Eyes (2009)
 4. Paramore (2013)
 5. After Laughter (2017)

Középlemezek

 1. The Summer Tic EP (2006)
 2. Summer Tour EP (2010)
 3. The Only Exception EP (2010)
 4. Singles Club (2011)
 5. The Holiday Sessions EP (2013)
 6. Ain’t It Fun Remixes EP (2014)

Koncertalbumok

 1. Live In The UK 2008 (2008)
 2. The Final Riot! (2008)
 3. Alive In Europe (2020)

Saját dalok
 1. 26
 2. Adore
 3. Ain’t It Fun
 4. All I Wanted
 5. All We Know
 6. Anklebiters
 7. Another Day
 8. Be Alone
 9. Born For This
 10. Breathe
 11. Brand New Eyes Intro (Live)
 12. Brick By Boring Brick
 13. Brighter
 14. Careful
 15. Caught In The Middle
 16. Conspiracy
 17. Crushcrushcrush
 18. Daydreaming
 19. Decode
  • Decode (82 Bpm)
 20. Decoy
 21. Emergency
 22. Escape Route
 23. Fake Happy
  • Fake Happy (Edit)
 24. Fast In My Car
 25. Feeling Sorry
 26. Fences
 27. For A Pessimist, I’m Pretty Optimistic
 28. Forgiveness
 29. Franklin
 30. Future
 31. Grow Up
 32. Grudges
 33. Hallelujah
 34. Hard Times
 35. Hate To See Your Heart Break
  • Hate To See Your Heart Break ft. Joy Williams
 36. Hello Cold World
 37. Hello Hello
 38. Here We Go Again
 39. Holiday
 40. I Caught Myself
 41. Idle Worship
 42. Ignorance
 43. I’m Not Angry Anymore
 44. In The Mourning
 45. Just Like Me
 46. Last Hope
 47. Let The Flames Begin
  • Let The Flames Begin Outro (Live)
 48. Looking Up
  • Looking Up Intro (Live)
 49. Miracle
  • Miracle Outro (Live)
 50. Misery Business
 51. Misguided Ghosts
 52. Monster
 53. Moving On
 54. My Heart
 55. My Number One
 56. Native Tongue
 57. Never Let This Go
 58. No Friend
 59. Now
 60. Oh Star
 61. (One Of Those) Crazy Girls
 62. Part II
 63. Playing God
 64. Pool
 65. Pressure
 66. Proof
 67. Renegade
 68. Rewind
 69. Rose-Colored Boy
  • Rose-Colored Boy (Mix 2)
 70. Stay Away
 71. Still Into You
 72. Stop This Song (Lovesick Melody)
 73. Swim In Silence
 74. Tell Me How
 75. Tell Me It’s Okay (Self-Titled Demo)
 76. Temporary
 77. That’s What You Get
  • That’s What You Get (131 Bpm)
 78. The Only Exception
 79. This Circle
 80. Throwing Punches
 81. Told You So
 82. Turn It Off
 83. We Are Broken
 84. When It Rains
  • When It Rains Demo
 85. Where The Lines Overlap
 86. Whoa
Közreműködések (Live)
 1. Stand And Deliver – No Doubt
Feldolgozások (Stúdióminőségben)
 1. My Hero – Foo Fighters
 2. Stuck On You – Failure
 3. Sunday, Bloody Sunday – U2
 4. You Ain’t Woman Enough – Loretta Lynn
Feldolgozások (Live)
 1. 20 Something – SZA
 2. All That Love Is – HalfNoise
 3. Draw The Line – Aerosmith
 4. Everywhere – Fleetwood Mac
 5. Faces In Disguise – Sunny Day Real Estate
 6. French Class – HalfNoise
 7. Hallelujah – Leonard Cohan
 8. Heart Of Glass – Blondie
 9. Hear You Me – Jimmy Eat World
 10. In Between Days – The Cure
 11. I Wanna Dance With Somebody – Whitney Houston
 12. I Walk The Line – Johnny Cash
 13. Landslide – Fleetwood Mac
 14. Long Distance Call – Phoenix
 15. Love’s Not A Competition (But I’m Winning) – Kaiser Chiefs
 16. Low – Florida
 17. Matilda – Alt-J
 18. One-Armed Scissor – At The Drive-In
 19. Passionfruit – Drake
 20. Scooby’s In The Back – HalfNoise
 21. Someday – The Strokes
 22. Sweetness – Jimmy Eat World
 23. Use Somebody – Kings Of Leon
 24. Walk The Line – Johnny Cash

Koncert DVD-k

 1. The Final Riot!

Dokumentumfilmek

 1. 40 Days of Riot!
 2. Behind Brand New Eyes

Videoklipek

 1. Pressure (2005)
 2. Emergency (2006)
 3. All We Know (2006)
 4. Misery Business (2007)
 5. Hallelujah (2007)
 6. Crushcrushcrush (2007)
 7. That’s What You Get (2008)
 8. Decode (2008)
 9. Ignorance (2009)
 10. Brick By Boring Brick (2009)
 11. The Only Exception (2010)
 12. Careful (2010)
 13. Playing God (2010)
 14. Monster (2011)
 15. Now (2013)
 16. Still Into You (2013)
 17. Anklebiters (2013)
 18. Daydreaming (2013)
 19. Ain’t It Fun (2014)
 20. Hate To See Your Heart Break (2014)
 21. Hard Times (2017)
 22. Told You So (2017)
 23. Fake Happy (2017)
 24. Rose-Colored Boy (2018)
 25. Caught In The Middle (2018)

Koncertklipek

 1. Pressure (2007)
 2. Crushcrushcrush (2008)
 3. Ignorance (2009)
 4. Last Hope (2014)

Egyéb

 1. Kiss Me (2007) – New Found Glory

20052005

20062006

20072007

20082008

20092009

20102010

20112011

20122012

20132013

20142014

20152015

2016

2017

2018

2019

2020
Nem jelent meg fotó az együttesről.

2021


Jelenlegi bandatagok

 1. Hayley Williams – ének, zongora (2004 –)
 2. Taylor York – gitár (2009 –)
 3. Zac Farro – dob (2004 – 2010; 2017 –)

Már kivált bandatagok

 1. Josh Farro – gitár (2004 – 2010)
 2. Jason Bynum – gitár ( 2004 – 2005)
 3. Hunter Lamb – gitár (2005 – 2007)
 4. John Hembree – basszusgitár (2005)
 5. Jeremy Davis – basszusgitár (2004 – 2005; 2005 – 2015)

Jelenlegi session-zenészek

 1. Justin York – gitár, vokál (2010 –)
 2. Joey Howard – basszusgitár, vokál (2016 –)
 3. Logan MacKenzie – zongora, gitár (2017 –)
 4. Joseph Mullen – ütőhangszerek (2017 –)

Már kivált session-zenészek

 1. Josh Freese – dob (2010 – 2011)
 2. Jon Howard – gitár (2010 – 2016)
 3. Jason Pierce – dob (2011 – 2012)
 4. Hayden Scott – dob (2012)
 5. Ilan Rubin – dob (2012 – 2013)
 6. Miles McPherson – dob (2013)
 7. Aaron Gillespie – dob (2013 – 2017)