Minden a klipről: Emergency

A sorozat harmadik részében a Paramore második kislemezéről és klipjéről, az Emergencyről írunk.

Előkészületek, forgatás

A dalt 2005. október 21-én adták ki kislemezként, rá fél évre pedig vinylen is megjelentették az Egyesült Királyságban. Bár a zenei listákat nem igazán hódította meg, a Kerrang! magazin 2006 egyik legütősebb rockdalának titulálta, majd kiadta egy válogatáslemezen.

A számnak több változata is publikálásra került az évek során, köztük a Crab Mix-es verzió is, melyet legtöbben csak a screamelős Emergencyként ismernek, és egy Anaheimben rögzített koncertfelvétel, amivel egykor az All We Know Is Falling turnéját nyitották. Hayley itt zongorázással kezdi a dalt.

A Shane Drake által rendezett kisfilm közel nyolc éve, 2006 augusztusában került fel az együttes kiadójának hivatalos YouTube-csatornájára.

Cselekmény

Ahogy a Monster klipje, úgy ez is image klip, tehát különösebb cselekménye nincs, az előadók személyére fókuszálnak. Bár Jeremy az All We Know Is Falling rögzítése előtt kilépett a bandából (így egy dalban sem gitározik), később visszatért, és a videókban is szerepel. A kisfilmben megjelenik még a rendező és néhány sminkes is, akik felkenik a tagokra a „sebeket”.

A dal mondanivalója

Az Emergency arról szól, hogy a szeretetnek magától értetődőnek kéne lennie, ennek ellenére mégis rengeteg kapcsolat van „vészhelyzetben”. Hayley-t a dal írása közben szülei válása is ihlette, ami kisgyermekként nagyon megviselte.

Emlékszem, hogy édesanyámmal kimentem az ajtón azon az éjszakán, és a szüleim közé álltam, majd elkezdtem kiabálni, hogy »Fogjátok be, fogjátok be, fogjátok be!«

– mondta 2008 februárjában az Alternative Pressnek.

Kulisszák mögött

Az Emergencyhez sajnos nem publikáltak olyan videót, amivel beleshetünk a forgatás mögé, de néhány dolgot így is meg tudunk említeni. Például azt, hogy a Hayley által viselt dresszt 2006-ban kiállították a Rock and Roll Hall of Fame-ben, ahol többek között megtalálhatók a Nirvana, a Kiss és a U2 tagjainak ereklyéi is.

Rock_Roll_Hall_of_Fame-large-msg-12314699537

„Láttam a szerelmet meghalni / Túl sokszor már / Mikor megérdemelte, hogy éljen.” – Érdekesség, hogy Hayley nemcsak a klipben öltözött úgy, mintha valóban gyászolná a szerelmet, hanem a bandatársai esküvőinek kivételével az összes menyegzőn feketében, temetéshez öltözve jelent meg. Szülei válása és édesanyja rossz kapcsolatai miatt a The Only Exceptionben is arról énekel, hogy nem hisz a szerelemben, de próbálkozik.

2010 - The Only Exception |  2011 - Édesapja esküvője | 2012 - Justin York lakodalma | 2013 - David Galea ceremóniája
2010 – The Only Exception |  2011 – Édesapja esküvője | 2012 – Justin York lakodalma | 2013 – David Galea ceremóniája

Kattints ide az Emergency dalszövegfordításáért!

A sorozat előző részei:

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után visszatér cikksorozatunk, melynek 14. része a Petals for Armor egyik legmeghatározóbb slágerével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?