Idén érkezik a hatodik Paramore-album, reggeltől estig stúdiózik az együttes

Hivatalossá vált az, amit már hónapok óta sejteni lehetett: idén visszatér a 2018-ban visszavonulót fújt zenekar és elhozza első olyan nagylemezét, amelyet megelőzően nem volt tagvesztés/tagváltás a zenekarban. Úgy tűnik, a Hayley-Taylor-Zac trió gőzerővel dolgozik a bőven nagykorú, márciusban 20 éves zenekar hatodik stúdióalbumán.

Alább összefoglaltuk az együttes útját, hogyan jutottak a 2017-ben megjelent After Laughtertől a 6more projektnéven futó hatodik lemezig.

A visszavonulás

Bár kezdeti éveikben kétévente, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben dobtak korongot a piacra, a harmadikat követően, leginkább a tagváltás okozta botrányok után megfáradt és háromtagúra redukálódott zenekar visszavett a tempóból és négy évet váratta rajongóit az önmagukról elnevezett album 2013-as bemutatásáig. A Paramore-t három évig turnéztatták szerte a világban,  mielőtt bejelentették, 2017-ben új anyaggal rukkolnak elő. Az After Laughter-éra viszont csupán másfél évig húzódott, rövidsége Hayley magánéleti és egészségügyi gondjaival hozható összefüggésbe. A zenekar a Paramore Counter Twitter-fiók szerint a mai napon (2022. jan. 30.) 1 241 napja inaktív.

Szólóprojektek

Persze az, hogy együttesként inaktívak, nem jelenti azt, hogy szólóban is azok. Hayley megállás nélkül dolgozik 2016-ban elindított hajfestékmárkáján, ami mellett 2020-ban és 2021-ben is bemutatott egy-egy szólóalbumot. Sajnos a pandémia miatt elmaradt ezek nagyközönség előtt történő bemutatása, de sanszos, ahogy a Paramore-koncerteken több HalfNoise-dalt is előadnak, úgy néhány Petals for Armor- és Flowers for Vases-nóta is becsúszik majd a setlistbe. Hayley a visszavonulás óta két házát is eladta (az egyikről képes beszámolót írtunk), de úgy tudjuk, rezidenciája továbbra is Nashville-ben található. A stúdiózást is itt kezdték el, habár a Rolling Stone szerint azóta átvonultak Kaliforniába.

Zac sem tétlenkedett, talán ő még aktívabb volt, mint Hayley: 2018 óta piacra dobott két nagy- és egy középlemezt. A HalfNoise mellett rendezői és produceri karrierjét is egyengeti, ráadásul néhány éve megalapította a Congrats Records kiadót is, ahol barátai zenei pályafutása mellett kedveséét, Kayláét is menedzseli.

6more

Tavaly áprilisban egy jótékonysági gyűjtés során jelentette be Hayley, hogy elkezdtek új dalokon dolgozni. Novemberben pedig lezárta az egyébként szinte semmilyen szinten sem promózott szólóalbumainak korszakát, és az ezt búcsúztató e-mailben azt írta:

Mielőtt búcsúznék, szeretnék köszönetet mondani nektek az elmúlt években kapott hihetetlen támogatásért. Tudom, hogy nem volt alkalmunk úgy igazán összegyűlni és együtt énekelni, kiadni magunkból mindent… de úgy hiszem, a Petals és a descansos azt az életet élte, amire mindig is szánták őket. Amúgy meg, a Paramore nem lehet örökké szüneten, vagy igen? Szeretlek titeket. Találkozunk valamikor jövőre?

Ezt követően a Rolling Stone-nak sikerült e-mailben megszólaltatnia az énekesnőt, aki elárulta, a szólókarrieres kitérő után (ami amúgy nem is volt annyira szólókarrier, mivel Taylor volt az első album producere, Zac pedig a Dead Horse rendezője, és Joey is jócskán kivette a részét a feladatokból) félt visszatérni a trióba, de – mint a magazinnak is elmondta – írtak és felvettek egy dalt, ami mindenkinek tetszett, és a meglepettség gyorsan visszarázta őket a régi kerékvágásba.

Néhány hónapja stúdiózunk. Reggel 10-kor érkezünk és este 7-8 körül távozunk, kb. mint egy csapat apuka. Próbáltam SZA-t rávenni, hogy lógjon velünk egy kicsit, mert szeretnék a való életben is barátságot ápolni vele, de kb. csak annyira hagyjuk el a stúdiót, hogy együnk egy pizzát és aludjunk, ő pedig még mindig a carpe diem szerint él.

Folynak a stúdiómunkálatok. Fotó: Kayla

De milyen hangzása lesz az anyagnak? Hayley már évek óta utal rá, hogy visszatérnek a gyökereikhez. Ezt a Rolling Stone-nak is megerősítette, ugyanis mint mondta, már jóval az album munkálatainak megkezdése előtt ő és Taylor fejest ugrottak régi kedvenc előadóik repertoárjába, hogy inspirálódjanak.

Néhány dolog a kezdetek óta következetes maradt: nagyobb hangsúlyt fektetünk a gitárra, Zac pedig olyan állat lesz a dobokon, amilyen csak lenni akar.

– írta a magazinnak Hay, aki azt is megjegyezte, útjaik nem mindig keresztezték egymást az elmúlt két évtizedben, de sorsuk mindvégig az volt, hogy újra egymásra találjanak, és ennek hála:

A Paramore otthont ad számomra.

– mondta.

Az elmúlt években újra visszaszivárgott a mainstreambe a pop-rock/punk, gondoljunk csak Miley Cyrus legutóbbi albumára, Willow Smith stílusváltására, Olivia Rodrigo good 4 u-jára vagy Avril Lavigne idei nagy visszatérésére. És akkor ne is beszéljünk az októberben tartandó, egyébként a Paramore és a My Chemical Romance által headline-olt When We Were Young fesztiválról, ahol az összes nagynevű, hasonló stílusú együttes fellép, és amire egy pislogás alatt elkeltek az egyébként borsos árú jegyek. Ha a Paramore visszatér gyökereihez és meglovagolja azt a trendet, aminek egykoron zászlóhordozói voltak, biztosan tudjuk, hogy nem nyúlnak mellé.

Egy kis emlékezetető, öt év kihagyás után mi mit is szeretnénk:

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.