Minden a klipről: Misery Business

A Minden a klipről legújabb, negyedik részében a Misery Business-szel foglalkozunk.

Előkészületek, forgatás

Ahogy már korábban is írtuk, a Misery Businesst eredetileg egy akusztikus dalnak szánták, ám mivel azzal a hangzásvilággal olyan volt, mintha egy mariachi együttes játszotta volna, átdolgozták. A stúdióváltozat elején van egy rövidke rész, amit egy igazi mariachi zenekar játszik, ugyanis a banda végül valóban meghívott egyet. A szám munkacímét meghagyták Mexicónak, megjelenése után pedig megváltoztatták zenei stílusukat is a MySpace-en: alternatív/pop/regionális mexikói.

A MizBiz volt a Paramore első kislemeze, mely felkerült az Egyesült Királyság zenei listáira. Klipjét az a Shane Drake rendezte, aki előtte már dolgozott együtt a bandával a Pressure és az Emergency videóinak forgatása közben. Munkálataival olyan jól teljesítettek, hogy az Alternative Press kikiáltotta 2007 legjobb klipjének, és jelenleg ez a Paramore második legnézettebb videója a YouTube-on.

Bár nem tartozik sem az előkészületekhez, sem a forgatáshoz, mégis érdemes megjegyezni, hogy a koncertek során évek óta ez az a dal, ami alatt Hayley felhív egy rajongót a színpadra, hogy együtt énekeljék el.

1377081_281691418654082_454467895_n

Cselekmény

A klipet a kaliforniai Reseda helyi gimnáziumában forgatták, főszerepében pedig egy zsarnokoskodó lány van (Amy Paffrath színésznő). A sztori szerint a „mean girl” csak magára van tekintettel, mások boldogságát pedig kész tönkretenni. A folyosón úgy vonul végig, hogy mindenkit félrelök, aki az útjában van, lenyisszantja más lányok copfját, de akár falhoz vág egy törött karú srácot is. Sőt, még arra is képes, hogy elszedje más csajok fiúit.

A közel 3 és fél perces kisfilm alatt több képkockát is láthatunk a banda játékáról. Az utolsó jelenetek egyikében kisétálnak egy osztályteremből, megállnak a rosszindulatú főszereplővel szemben, majd Hayley kikapja melltartóiból a tömést. Nem sokkal később elővesz egy rongyot és letörli a kilónyi sminket is a képéről, miután a lány összetörik, a srácok pedig magabiztosan elsétálnak mellette.

A dal mondanivalója

A misery business kifejezés eredetileg Stephen King Misery című thrillerének 1990-es filmváltozatában hangzott el először, ami annyira megtetszett a bandának, hogy dalcímként is felhasználták. Mondanivalója, és hogy mi is ihlette pontosan, kétes, mivel Hayley nyilatkozatai ezzel kapcsolatban ellentmondóak voltak. Míg a Fueled By Ramen honlapján arról írtak, hogy a szám a zenekar hivatalos LiveJournal-oldalán tett hozzászólások alapján született (az énekesnő megkérdezte a rajongókat, mitől érezték már megalázva és megszégyenítve magukat), addig a banda blogján azt olvashattuk, hogy Hayley egy múltbéli történetet mesél el, ugyanis volt egy srác, akit a klipben láthatóhoz hasonló lány manipulált. Mikor ő és a fiú végre elkezdtek randizgatni, megírta a dalt, hogy ezzel könnyebbé tegye a lelkét. Ez a dalszövegben itt jelenik meg:

De Istenem, olyan jó érzés / Mert ott kapom meg, ahol akarom / Ha tudnád, te is megtennéd / Mert Istenem, ez olyan… / Olyan jó érzés!

Frissítés:

Hayley 2020-ban ezt nyilatkozta a dalszövegről:

Mikor 13-14 éves voltam, bele voltam zúgva Joshba, de ő nem viszonozta az érzéseim. Mindig a barátnőjével lógott, róla írtam a Misery Businesst, mert egy pöcs voltam.

Kulisszák mögött

Kevesen tudják, de a Misery Businessnek van egy másik kisfilmje is, melyből kivágták az iskolai jeleneteket, helyükre pedig betettek még néhányat a bandáról. Mivel így csak az ő játékukat láthatjuk végig, a videó történetet nem mesél el, ez csupán egy image klip.

A kulisszák mögé bepillantást engedő anyagból kiderül, hogy a felvételek éjszaka zajlottak, és hogy a melltömések kitépése kis nehézséget okozott Hayley-nek.

Kattints ide a Misery Business dalszövegfordításáért!

A sorozat előző részei:

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster
  3. Minden a klipről: Emergency

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után visszatér cikksorozatunk, melynek 14. része a Petals for Armor egyik legmeghatározóbb slágerével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?