Minden a klipről: Careful

Sorozatunk legújabb részében a megjelenésének negyedik évfordulóját ünneplő klipről, a Carefulról írunk.

Előkészületek, forgatás

A Careful a Brand New Eyes negyedik kislemeze, melyet 2010. július 12-én tettek elérhetővé. Klipje több mint egy hónappal előtte megtekinthető volt már, ugyanis a hivatalos rajongói klubon keresztül bejelentették, hogy a koncertfelvételeket is tartalmazó, Brandon Chesbro által forgatott és vágott videó június 8-án debütál majd a zenekar kiadójának YouTube-csatornáján.

Cselekmény

Az All We Know és a Hallelujah után ez a Paramore harmadik olyan kisfilmje, amit koncerteken készült felvételekből vágtak össze. Egyes jelenetek a banda 2009-es és 2010-es brisbane-i, illetve melbourne-i fesztiválfellépéseit mutatják be, ám ezeken kívül láthatunk még képsorokat a srácok hétköznapi életéből is, mikor épp állatkertben járnak, várost néznek.

A dal mondanivalója

Hayley a következőket nyilatkozta a Careful mondanivalójáról a Kerrang! magazinnak:

Az egyik sor így hangzik: „Az igazság nem szabadít fel, szóval inkább magam csinálom.” Olyan helyzetben vagyunk, hogy fiatalságunk ellenére kiállunk az emberek elé és teljesen mást csinálunk, mint a többi korunkbeli. Néhány barátunk főiskolára megy, néhányuk otthon marad, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Az emberek azt várják, hogy minden az ölükbe hulljon. Én azt mondom, kockáztatni kell ahhoz, hogy megkaphasd, amit akarsz.

A szám írása közben egyébként hatalmas vita alakult ki a Farro fivérek és Hayley között, ugyanis a mélyen vallásos testvérpárnak nem tetszett a Bibliának ellentmondó dalszöveg.

Miután befejeztük a riotös turnét, hazajöttünk, majd dalokat kezdtünk írni a Brand New Eyesra. Hayley olyan dalszövegeket írt, amik nagyon negatívak voltak, és mi nem értettünk egyet velük. Például „Az igazság nem szabadít fel”, ami ellentmond azzal, ami a Bibliában szerepel: „És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket” (János. 8,32). Sokat vitatkoztunk arról, hogy a dalszövegei hamisan írják le az együttest és azt, amiben hiszünk, de a végén persze minden úgy lett, ahogy ő akarta. Úgy döntöttünk, ahelyett, hogy harcolnánk vele, inkább csak hagyjuk az egészet.

– fogalmazta az ócsárló búcsúlevélben Josh, aki egy későbbi interjúban folytatta:

Hayley mindig azt mondta, az a sor azt akarja jelenteni, hogy „a te igazságod nem szabadít fel”, de tudod… ha tényleg ezt akarta volna mondani, akkor miért változtatta meg a szöveget? Elég béna kifogás. Nagyon elkeseredtem, és nyilvánvalóan ez volt az egyik ok a sok közül, amiért Zac és én továbbálltunk. Nem is lehetnénk boldogabbak a döntésünkkel.

– mondta.

A Careful dalszövegfordítását itt találod.

Érdekességek

Láttad már az ausztrál verzióját a koncertklipnek?

A sorozat előző részei

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster
  3. Minden a klipről: Emergency
  4. Minden a klipről: Misery Business
  5. Minden a klipről: Still Into You

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után visszatér cikksorozatunk, melynek 14. része a Petals for Armor egyik legmeghatározóbb slágerével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?