Az Úttörő-díj miatt interjúvolta meg a zenei magazin az énekesnőt.

Inspirációiról mesélt a Billboardnak Hayley

Idén több új kategóriában is díjazzák a zeneiparban tevékenykedő nőket a Billboard Women In Music Awardson, így történt, hogy Hayley kapja az átadó legelső Úttörő-díját. Hogy mivel érdemelte ki? Azt többek között itt és itt elolvashatjátok. Az énekesnő most arról beszélt, ő hogyan éli meg ezt, kik inspirálják őt arra, hogy az legyen, aki, illetve a férfiak által dominált rockzenei világban való frontasszonykodásról is ejtett pár szót. A Billboard magazin cikkét fordítottuk le nektek:

Hayley Williams december 27-én lesz 26 éves, ami azt jelenti, hogy életének több mint a harmadát a Paramore frontasszonyaként töltötte. Elég sokáig ahhoz, hogy 2005-ben, az első Warped Tourján, még tindzserként ő legyen az egyetlen női előadó. „Nagyon egyedül voltam” – mondta Williams telefonon keresztül, aki nashville-i nagyszüleit látogatta meg. „De szerintem nem érthettem még meg, hogy jó – és motiváló – is lehet más lányokat játszani látni.”

Közel egy évtizeddel később a nők uralják a popzenét, de a rockot nem. Hayley, aki jelenleg Los Angelesben él, mégis számít – jobban, mint eddig valaha. Ő egy dye-punk hősnő, aki electro-house dívaként is remekül megállja a helyét, mint ahogy azt bizonyította akkor is, mikor hangját kölcsönözte Zedd Stay The Nightjához, mely februárban már 11. hete volt No. 1 a Dance/Mix Show Airplay listán. Post-emo veteránként is számon tartjuk, aki olyan kalandokkal igyekszik ápolni a kapcsolatot a régi rajongótáborral, mint a tavaszi négynapos hajóút, a Parahoy!, mely a Bahamákra tartott a Paramore-fanokkal, vagy a nyári turné, ahol a zenekar az újraegyesült Fall Out Boyjal játszott. Ráadásul Hayley olyan énekesnő, aki minden korosztályt meg tud szólítani, így a minecraftos kölyköket is meg tudja ismertetni a gitárral, ahogy azt a Paramore meg is tette az Ain’t It Funnal idén, mely az első Top 10-es slágerük volt a Hot 100-as charton.

Ha a fiatal srácok rádiót hallgatva gitárszólamokat fedeznek fel és úgy döntenek, nekik is szükségük van egy ilyen hangszerre, 5-10 éven belül ők lesznek azok, akik megváltoztatják a világot.

Most már mondhatjuk a Paramore-ra, hogy egy nő által vezetett együttes

— Mindig úgy voltam vele, hogy nem akartam a Paramore-t nő-vezette bandának titulálni, csak egy sima együttest szerettem volna. De ma már különbséget teszek, mert úgy nőttem fel, hogy nem foglalkoztam eleget azon erős nők értékével, akiket hallgattam.

Erős nők, akiket hallgat

— Szeretem Debbie Harryt és Siouxsie Sioux-t. A The Distillerst hallgatva nőttem fel, szóval Brody Dalle volt a hősöm. A lánybandák valóban nagyon fontosak számomra, de legfőképp a The Shangri-Las. Ami a mai előadókat illeti, szeretem Joy Williamst, Gwen Stefanit és Beyoncét. Mindig igyekszem tanulni tőlük, hiszen okosak és előrelátóak, mégis szabadok.

Milyen érzés volt saját hajóutat szervezni?

— Esküszöm, mindenkit megismertem az első sorokban, emlékeztem rájuk azokból az időkből, mikor egy koncert után a Denny’s kajáldában lógtunk, vagy a merch pultnál. Olyan érzés volt, mintha egy család lennénk: eleve ez az oka annak, hogy az ember bandát alapít. Végtelenül hálás, alázatos és szerencsétlenül izgatott voltam. És persze volt nyílt bár, ingyen fagyi és pizza. Imádtam.

2014 egy 10-es skálán?

— Ez a tizedik évünk zenekarként, szóval 10-et kéne mondanom, de 11-et fogok. Ha nem 11 lenne, mégis mit érne?

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.

Vélemény, hozzászólás?