Csak magyar hozzászólások vannak az Ignorance videoklipje alatt

Épp a Google Analytics statisztikáit néztük, mikor felfedeztük, hogy a legtöbben a dalszövegfordítások miatt látogatják meg honlapunk. Kíváncsiak voltunk, hányadikként jelenünk meg a találati listán mondjuk az „ignorance magyarul” kulcsszavakra, és nem várt dologgal szembesültünk: a Paramore 11 éve megjelent videoklipje alatt szinte csak magyar hozzászólások találhatók.

Nem kellett nagyon elmélyülni a témában, gyorsan tisztává vált, hogy Leiner Laura tavaly októberben megjelent könyve, a Bízz bennem című regény a „ludas”, ugyanis a mű rögtön egy Paramore-idézettel indul.

Rögtön ezzel az idézettel indul a Bízz bennem című Leiner Laura-könyv

A könyvben, mely egyébként hetekig uralta a sikerlistát itthon, az Ignorance-t ezen kívül még kétszer említi meg az írónő: kiderül, hogy a főszereplőnek a fentebb látható Paramore-idézet az Instagramon megadott bemutatkozása.

— Mi ez a kiírás a biódban? – kérdezte.
— Egy szám dalszövege – válaszoltam.
— „You’re not a judge, but if you’re gonna judge me, Well, sentence me to another life” – olvasta fel. – Nem ismerős. Milyen szám ez?
— Paramore: Ignorance – feleltem a napszemüvegemen át magam elé nézve.
— Nem hallottam még. Jó?
— Hát… – gondoltam át. – Ha történik egy véletlen baleset, ami után a legjobb barátnőd elárul, és mindenki mellette áll ki úgy, hogy a szemedbe hazudnak, emiatt ráadásul kirúgnak a tánccsapatból, fegyelmit kapsz, apád pedig csalódik benned és nem bocsát meg neked kábé soha, ezért dühödben egyszer csak megfogod a copfodat, majd egyetlen határozott nyisszantással levágod a hajad, hogy ne is hasonlíts többé azokra, akiket addig a barátaidnak hittél – magyaráztam, mire Andi elkeseredett szemmel hallgatott, és Rajmund, Dominik, valamint a bézs fiúk is meglepetten néztek felém félbeszakítva azt, amit éppen csináltak -, akkor szerintem sokat tud adni ez a dal – fejeztem be végül megválaszolva az eredeti kérdést. Vagyis, hogy jó-e a szám. Mert amúgy az.

– áll a regény 247. oldalán, majd folytatódik így a 249.-en:

Rajmunddal egymással szemben ülve az airpodsán keresztül hallgattuk a hiphop-válogatást, aztán az egyik szám végén elgondolkodva rám nézett.

— Mit is mondtál, milyen kiírás van az Insta-biódban?
— A Paramore-dalszöveg? – kérdeztem vissza.
— Az, az. Melyik szám?
Ignorance – feleltem, mire Rajmund megkereste a telefonján, aztán berakta.

A fél fülemben felcsendülő dal első másodperce felidézte bennem az összes dühös emléket, amikor ezt hallgatva ugráltam a szobámban, megpróbálva kiadni magamból azt a mérhetetlenül sok felgyülemlett feszültséget, amit a januári tánctábor okozott. Hetekig szólt folyatmos lejátszásban, az egész családom, az egész környék, de az is lehet, hogy az egész világ megutálta, mire kikapcsoltam, annyit hallgattam max hangerővel.

Nálunk többször és hangosabban biztos nem hallgatta a dalt, de mindenesetre kedves, hogy felhívta a fiatalabb generáció figyelmét is erre a jó kis Paramore-számra.

Lenyűgözőnek, szinte már ijesztőnek tartjuk, hogy Leiner Laura akkora befolyással bír, hogy hatására tinik tömegei árasztották el magyar hozzászólásokkal az Ignorance YouTube-videóját – valamelyiken közel 700 lájk van. Ahogy az írónő a blogján fogalmaz: a kommentszekció teljesen elesett.

Az Ignorance dalszövegfordítását itt találjátok.

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.