A népszerű Paramore tribute zenekart, a RIOT!-öt kérdeztük az aktualitásokról, valamint arról, milyen érzés a Paramore tagjainak bőrébe bújni.

Ismerd meg jobban a Riot! Paramore tribute-ot!

Pár héttel ezelőtt nyerhettetek nálunk az egyik itthoni tribute együttes koncertjére páros belépőt. A fellépésre mi is elmentünk, és azt tapasztaltuk, hogy a srácok dinamikusak a színpadon, lelkesedésük pedig utolérhetetlen. Kíváncsiak voltunk rá, hogyan élik meg belülről a zenekar dolgait, így feltettünk nekik néhány kérdést.

Mióta zenéltek?

– Hú, hát talán mondhatjuk, hogy mind jó korán kezdtük, rangidősként Gabi nyúzza legrégebben a húrokat, Gergő is hétéves korában pengette már a gitárt, és persze mindannyian megfordultunk már több formációban, mire a RIOT!-be kerültünk. Szóval ez már mindenkinél egy érettebb dolog.

Milyen érzés egy tribute zenekarban játszani, mennyire törekedtek arra, hogy „lemásoljátok” az együttest?

– Egyszerre könnyebbség és nehézség is a tribute. Saját számok híján gyorsabb a repertoár-feltöltés, viszont nagyon precízen és pontosan kell játszani a dalokat, illetve átadni a show-t, hiszen egy már ismert Paramore-számnál mindenki meghallja, ha valami nem stimmel – főleg, hogy a koncertre járók rajonganak ezekért a dalokért. Fontos a nagy hasonlóság, hiszen általában a koncertjeinkre azért jönnek el, hogy paramore-os bulin tombolhassanak. Hangzásban így elsődleges, hogy próbálunk minél közelebb kerülni Hayley-ékhez, de a srácok amúgy sem öltözködnek annyira másképp, a koncertes öltözködésnél pedig kifejezetten odafigyelünk a nagyobb hasonlóságra. Az egy főre eső tetoválások száma nálunk egyelőre még kevesebb, de ezt a lemaradást szép lassan csökkentjük. Fontos persze a hitelesség (semmiképpen sem szeretnénk majmolni a bandát), így Anett soha nem fogja levágatni a haját és befesteni narancssárgára – viszont minden bulin egy Hayley-ihlette harisnyában ugrál, és Nike-sportcipőben rugdossa a levegőt, mert ezek a hasonlóságok egyáltalán nem állnak tőle távol amúgy sem.

Hogyan alakult meg a banda?

– A RIOT!-öt Gergő, Ádám és Gabi alapították 3 éve. Az ismeretség már a zenekar előtt megvolt, Ádám és Gergő zenéltek már korábban együtt is, Gabit pedig Gergő ismerte már zenészkörökből jó ideje. A Paramore-t mindannyian régebb óta szerettük, és mivel Hayley-ék akkoriban pedig még se közel, se távol nem voltak egy magyarországi koncert gondolatától sem, úgy döntöttünk, mi „elhozzuk” Magyarországra a Paramore-dalokat.

Az első időkben még más dobos és énekes alkotta a csapat másik részét, első körben történt egy váltás a dobost illetően, és érkezett Levi. Esztivel – az akkori énekeslánnyal – egy jelentős repertoár magunkévá tétele és pár koncert után elváltunk, és 2012 telétől kezdtünk próbálni Anettel, akit szintén ismertük régebb óta. Érdekes sztori, hogy már a kezdetekkor is felmerült, hogy Anettel zenéljünk, de akkori hosszabb betegsége miatt csak az Esztivel történt elválás után került ő a zenekarba.

Már az első koncerteken összekovácsolódott a csapat, a sok Budapesten kívüli buli is jót tett a bandának, és már jó pár nagyobb buli után is nagy az egység. Ehhez tartozik egy aktuális, kissé szomorkás hír: sajnos májusban kellett megválnunk Levitől, hiszen júniustól már Isztambulban és a Földközi-tengeren üti a dobokat hajós nyaralásokon, mint session-zenész. (Úgyhogy ezúttal is sok sikert kívánunk neki, hiányozni fog nagyon.)

Természetesen nem állunk le Levi nélkül sem, új dobosunkat is megtaláltuk már az „egyre lelkesebb Paramore-rajongó” Vadász Joci személyében, aki az Ann my Guardban is üti a hangszert, és már ezerrel próbálunk az új felállásban – készülve a nyári bulikra.

riot

Várhatunk-e tőletek saját anyagokat is a jövőben, vagy kizárólag Paramore-dalokkal dolgoztok?

– Elsődleges célunk, hogy Paramore tribute-ként toljunk minél jobb bulikat – legyen az klubkoncert, nagyszínpados vagy fesztiválos koncertezés, és külföldi bulikat is tervezünk. A RIOT!-ön kívüli saját anyagok is tervben vannak, ám most teljes energiával a tribute-ra koncentrálunk.

Mik a terveitek még 2014 második félévére?

– Szeretnénk minél több és minél jobb koncertet csinálni nektek, Paramore-rajongóknak 2014 második felében is. A nyárral kapcsolatban júliusra két koncert már szinte biztosra vehető az új felállásban: megyünk Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, Berekfürdőre, ahová minden nyáron ellátogatunk egy őrületes termálbulira, a hónap végére pedig egy budapesti nagykoncertet tervezünk, új és régi Paramore-dalokkal. Terítéken van Győr is, illetve a külföldi bulik szervezése is kiemelt figyelmet kap mostanában. A Facebookon pedig minden zenekart érintő aktualitásról képbe kerülhettek.

Melyik a kedvenc Paramore-albumotok?

– Erre most nyilvánvalóan az a válasz hangzana a legjobban, hogy a Riot. Szerencsére nem tudnánk kiemelni egy albumot sem közösen, bár mindenkinek megvan a saját kedvence. Főként a Brand New Eyes és Riot! nótáit játsszuk, az új albummal még barátkozunk, és próbáljuk beépíteni a repertoárba az újabb dalokat. Nagyobb kihívást jelentenek a komplexebb hangzás (például a több sampler használata) miatt, de rajta vagyunk a setlistbe való beépítésükön. Nyáron már újabb új albumos számmal is találkozhattok a RIOT!-koncerteken.

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.

Vélemény, hozzászólás?