Magyarországon is megjelent Hayley Williams legújabb szólóalbuma

Éjfélkor Magyarországon is debütált Hayley második szólóalbuma, a Flowers For Vases / descansos. A legtöbb dolgot, amit tudnotok érdemes róla, tegnap pontokba szedve részletesen leírtuk nektek, úgyhogy nem is ismételnénk magunkat, ide kattintva olvashatjátok el a felhalmozódott információkat, alább pedig az azóta történt dolgokról, nyilvánosságra került részletekről számolunk be.

Ahogy publikáltuk tegnapi írásunk, utána szinte rögtön ki is szivárgott az album. Nem globális, hanem éjféli premierje volt, ami azt jelenti, hogy nem egyszerre jelent meg világszerte, hanem mindenhol éjfélkor. Magyar idő szerint tegnap délben Új-Zélandon már éjfél volt, így ott hivatalosan is elérhetővé vált a streaming platformokon az anyag, és természetesen innentől kezdve nem kellett sokat várni: egy pillanat leforgása alatt illegálisan áthasított az interneten.

Ezzel Hayley is tökéletesen tisztában volt, így nem is várt máig, már tegnap hagyott egy üzenetet a koronggal kapcsolatban. Ezt teljes hosszában lefordítottuk nektek magyarra:

FFV

Ez nem igazán a Petals For Armor folytatása. Inkább az előzménye, vagy valamifajta kitérő a Petals első és második része között. Akármi is ez, két neve is van: Flowers for Vases és descansos.

Írtam egy hosszú és költői sajtónyilatkozatot, de srácok, a zeneiparban töltött 16 évvel, 6 albummal, és rengeteg, az új projektek megfelelő módú bemutatásával foglalkozó „stratégiával” a hátam mögött… az, hogy körülírjam még több szóval azokat a sokkal szebb szavakat, amiket az albumra egyszer már megfogalmaztam, egész egyszerűen unalmas és buta ötletnek tűnt. Szóval kitöröltem azt, amit írtam, és ez minden, amit itthagyok nektek:

– Teljes egészében egyedül írtam és játszottam fel az albumot. A karrierem során ez az első ilyen.
– A nashville-i otthonomban rögzítettem. Abban a házban, ahol azóta élek, hogy a Paramore kiadta az After Laughtert.
– 2020 rettenetesen nehéz volt, de élek, és ezek után is azon dolgozom majd, hogy életben maradjak, és másokat segítsek ugyanebben.
– Igen, a Paramore még mindig egy zenekar.

Remélem, tetszeni fog nektek a Flowers for Vases / descansos. Ha nem, sok sikert legközelebbre.

Hayley

Habár a Petals For Armor is szólóalbum volt, mégis erősen érződött rajta, hogy bandaközpontú: Taylor volt a producere, és hangszereken is játszott, Zac pedig a dobolás mellett videoklipet is rendezett. Illetve hirtelen egy olyan dalt sem tudnánk megnevezni, melyen Joey Howard, a Paramore turnébasszerosa ne dolgozott volna. A Flowers For Vases – mint a fenti üzenetből kiderül – ezzel szemben 100% Hayley. Ő írta a dalszövegeket, ő komponálta és játszotta fel a zenét, ő készítette és rögzítette az anyagot, és ahogy írja, 2002-ig visszanyúló karrierjében ez az első ilyen pillanat.

A Flowers For Vases első hallásra talán egyhangú, határozottan tömény, és csak a My Limb töri meg 3 percre a monotonitását. A Petals For Armor is hasonló dalokból állt össze, ám ott a melankóliát néha felrázta egy Cinnamon, egy Dead Horse vagy egy Sugar On The Rim. A descansos esetében ilyenről nem beszélhetünk, ezért egyben végighallgatni a 42 percet elég lehangoló élmény lehet néhány ember számára. Nem azért, mert szörnyűek a dalok, külön-külön mind nagyszerűek, csupán egyszeri hallgatásra lehet túl sok a jóból.

A decemberben kiadott Self-Serenades EP tökéletes előszele volt ennek a 14 balladának. Ezek egytől egyig úgy hatnak, mintha Hayley a saját naplóját olvasná fel nekünk. Szó van benne magányról, szerelemről, barátságról, és gyerekkori traumákról, emlékekről, visszavágyódásról. Fájdalomról, gyógyulásról, önismeretről. Sőt, most először még szexről is.

Az albumborítót Lindsey Byrnes fotózta

Ahogy Hayley is kiemelte, a Flowers For Vases nem a Petals For Armor folytatása, a dalok időrendjét pedig épp ezért nehezebb rendbeszedni, mint a Marvel Univerzum filmjeiét. Míg a tavaly debütált Crystal Clearben és a Takenben egy stabil párkapcsolatról énekel, addig a most megjelent Triggerben és Good Griefben teljesen másról dalol. Ahogy Hayley fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a FFV egy „előzményalbum”, úgy mi is fontosnak tartjuk kifejteni ezt: feje tetejére kell állítanunk az idővonalat, mivel a Takenben és a Crystal Clearben említett stabil kapcsolat a Triggerben és a Good Griefben énekeltek után érkezett.

A FFV / d legelső benyomásra egyetlenegy érzést keltett bennünk, de azt nagyon: késő nyár/kora ősz van, egy fa tövében fekszünk a hozzánk legközelebb álló személy ölében, ő simogatja az arcunk, fésüli a hajunk, és közben énekel nekünk valami gyönyörűt. Ez egy nagyon intim pillanat, épp ahogy a ma megjelent dalok is mind nagyon bensőségesek – Hayley mégis úgy gondolta, hogy megosztja velünk őket. Már a marketingkampányból érezhető volt: ez valami olyasmi lesz, ami nem a nagyközönségnek szól, hanem azoknak, akik napi szinten követik őt és az életét. Onnantól kezdve, hogy virágcsokrokat küldött követőinek, és hogy a My Limbet is CD-re írva adta át egy rajongójának, felhatalmazva, hogy feltöltheti a dalt az internetre, nagyon emberközelivé tette az egészet. Mintha ő lenne a legjobb barátunk, aki átnyújtotta nekünk a demóját, hogy hallgassuk meg. Ez az a fajta album, amiről tényleg őszintén elhiszi az ember, hogy nem az eladások miatt, a kiadó által kifejtett nyomásra készült.

A 14 szám egyébként valamikor 2017 és 2020 között született, legalábbis erre merünk következtetni abból, hogy éjszaka Hayley Instagram-sztorijait fürkészve további voice memókat találtunk. A ma megjelent Wait On című számon például már 2017-ben elkezdett dolgozni.

Ha minket kérdeztek, szerintünk Hay nem fog több szólóalbumot megjelentetni egyhamar, így aki a Paramore visszatérését várja, annak nem kell aggódnia, hiszen egyrészt kedvenc frontasszonyunk is megerősítette, hogy nem oszlottak fel, másrészt meg a ma debütált lemez a címe alapján is egy lezárást jelképez. A descansos egy átalakulás pillanatát szimbolizálja: a pillanat, mikor elfogadod, sőt meggyászolod a traumáid, hogy aztán elengedhesd őket. A témával foglalkozó szövegkörnyezetben a traumákra sebekként tekintenek, de mégis hálásak értük: olyan megrázkódtatásokról van szó, amik jelentősen formálták a személyiséged, ezért úgymond „tisztességes bánásmódot” érdemelnek a feldolgozás, majd az elengedés során. Ahogy fogalmaznak: mivel magaddal viszed a tanulságot, ami által folyamatosan fejlődsz a továbbiakban is, tisztelettel kell eltemetni a traumáid.

Úgy gondoljuk, Hayley ennél méltóbb lezárást nem is adhatott volna sebekkel teli múltjának. Hazudnánk, ha azt mondanánk, nem vágytunk energikusabb, pörgősebb zenére, de ez az album már rég járt neki – már ami az alkotói szabadságot illeti –, ugyanakkor ez az az album is, amit nem érdemelt meg, ismervén, milyen katasztrófákon kellett keresztülmennie ahhoz, hogy ez megszülethessen.

A Flowers For Vases / descansos összes dalszövegét megtaláljátok honlapunkon, és igyekszünk belátható időn belül elhozni számotokra a dalszövegfordításokat is. Az album a következő helyekről érhető el legálisan:

youtube
spotify
apple
deezer

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.