A Fueled By Ramen már 20 éve képvisel jobbnál jobb előadókat. Hayley elmesélte, miért tartja megtisztelőnek, hogy közéjük tartozhat.

Hayley: „A kiadóm sosem akart Avrilt csinálni belőlem”

Kedvenc zenekarunk kiadója 1996-ban még csupán egy kollégiumi szobából működtetett miniatűr vállalkozás volt. Első előadóik kevésbé ismert ska-punk bandák voltak, mígnem két évvel később az arizonai Jimmy Eat World meghozta nekik az áttörtést. A cég így irodát vásárolhatott magának, és bár még fiatalok voltak, sikert sikerre halmoztak. Náluk jelent meg a Fall Out Boy Take This To Your Grave című debütáló lemeze, melyből 250 000 példányt adtak el, ezzel feltéve a bandát a térképre. Később követte őket a Gym Class Heroes és a Panic! At The Disco is a siker útján, akiket a mai napig a Fueled By Ramen képvisel.

Fennmaradásuk máig sokakban kérdéseket vet fel, hiszen számos ehhez hasonló történetet láttak már csődbe menni. A FBR azonban egyre csak növekszik és növekszik, előadóik egyre frissebbek, fiatalabbak, ismertebbek. A Some Nights című lemezével sok díjat nyert zenekar, a Fun is hozzájuk szerződött, valamint a Twenty One Pilots is, és természetesen a Paramore az egyik legsikeresebb név, akikkel együtt dolgozik a társaság, mely a legfőbb rockzenei kiadóvá nőtte ki magát.

Bár sokan beskatulyázzák őket az emo-pop kategóriába, a mai napig eredményesen az élvonalban maradtak.

Meg akartunk róla győződni, hogy az előadóinknak nem szabunk határokat. Más nagy kiadók olyan marhaságokkal tömték a zenekarok fejét, hogy mi csak visszatartjuk őket, mivel nincsenek meg a szükséges erőforrásaink. Számomra a dolog arról szólt, hogy mi ugyan egy pici indie kiadó voltunk, nagy kapcsolatokkal rendelkeztünk, amelyeknek köszönhetően az előadók is bármeddig eljuthattak.

– mondja az egyik alapító, Janick.

Pontosan ez a környezet tetszett meg annyira az akkor még csak 15 éves Hayley-nek, aki – mielőtt leszerződtették volna –, már két éve énekelte ki tüdejét a Paramore frontasszonyaként.

Emlékszem, Johnnal egy cukrászdában találkoztam. A menedzserünkkel, Markkal voltam. Ekkor még főleg akusztikus koncerteket játszottunk. Beszélgettünk az akkori szcénáról, és arról, én hol tudom benne elképzelni a zenekart. Annyira jó volt egy olyan kiadóhoz tartozó emberrel beszélgetni, aki megértett, és végre nem akart belőlem Avrilt csinálni! Felfogta, miről szól a Paramore, kik vagyunk mi. Ez nagyon sokat jelent egy 15 éves kölyöknek.

– írta Hayley e-mailben.

A FBR azóta az elmúlt húsz évben rengeteg változáson és nehéz időn ment keresztül, fő előadóik azonban hűségesek maradtak hozzájuk.

9 vagy 10 ember dolgozik itt nálunk, és az előző év végén kb. 14-16 szerződött zenekart számoltunk. Szeretjük éreztetni, hogy mindenki a család része, mindegyik zenekarral személyes a kapcsolatunk, és mivel továbbra is kis kiadó vagyunk, minden erőnkkel rájuk tudunk koncentrálni. Úgy gondolom, ez nagyon egyedi dolog!

– meséli a kiadó egyik jelenlegi tagja.

Sok változás volt. Persze tudom, ez normális ebben az iparágban, de sosem volt rá okunk, hogy ki akarjunk tőlük lépni. Szeretjük az itt kialakított történelmet. Mindig hittek a jövőbeli terveinkben, és a múltunkat is ismerik. Sok emberrel a csapatból szinte együtt nőttünk fel. Emlékeztetnek rá, honnan jöttünk. Olyan jó velük leülni, és mesélni, hogy »Emlékszel, amikor…?« Arról már nem is beszélve, hogy mennyi eszméletlenül király punk-rock lemezt adtak ki, és annyi gyereknek segítettek eligazodni a szakmában. Számomra ezt jelenti igazán a punk, hogy két rajongó a koleszban megalapított egy kiadót, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a részese lehetek a történetüknek.

– tette hozzá kedvenc énekesnőnk.

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.

Vélemény, hozzászólás?