Hayley-t a Rolling Stone interjúvolta meg a napokban, a csevegés során pedig kitértek a Miley Cyrus és Sinéad O'Connor közti érdekes viszályra is.

Hayley Miley Cyrusról beszélt a szexizmus kapcsán

Hayley-t a Rolling Stone interjúvolta meg a napokban. Beszéltek a negyedik lemezről és annak új hangzásáról, a Farro testvérek kiválásáról, a Stay The Nightról, valamint a női és férfi nem közti hátrányos megkülönböztetésről, a szexizmusról is. A csevegés során kitértek a Miley Cyrus és Sinéad O’Connor közti viszályra, melynek kapcsán Hayley érdekesen nyilatkozott.

Megosztottad a Twitteren Lauren Mayberry posztját, amit az online nőgyűlöletről írt. Grimes és Lorde megnyilvánulásai után pedig úgy látszik, egyre több nő áll ki és hallatja a hangját.

– Szerintem szuper dolog, hogy mindenféle korosztályból jelen vannak a csajok a zeneiparban. Minden ember máshogy szemléli a dolgokat, és nagyszerű azt látni, hogy összegyűlnek és őszintén kibeszélik magukból azt, amit amúgy is ki kéne. Örülök, hogy ez egyre fontosabb. A barátnőm, Mariel is szólt a nők és férfiak közti megkülönböztetésről, és elállt tőle a szavam.

Mikor 16 évesen elkezdtünk turnézni, úgy néztem ki, mint egy 12 éves kisfiú, smink nélkül, sportmelltartóval, a srácok pólóival és ugyanabban a nadrágban, amit már hetek óta hordtam. Néha zuhanyzásra sem volt idő, és a nálam jó tíz évvel idősebb fiúk folyamatosan cseszegettek.

cats1 (1)

– Emlékszem, a philadelphiai North Star vendéglőben játszottunk, mikor elkezdtek ordibálni, hogy vegyem le a felsőmet. Legalább tízszer üvöltötték. Többször is előfordult ilyen, de rá pontosan emlékszem, hiszen különösen agresszív volt. Az ötödik-hatodik bekiabálás után rájöttem, a mikrofon nálam van és nem szabad csendben maradnom. Tudjátok, olykor sok erőre vall, ha hagyjuk, hogy kitörjenek belőlünk a szavak, de abban a pillanatban nekem nem volt szükségem erre, és ezt ott ki is jelentettem. A fickó megint mondott valamit, én pedig reagáltam, aztán abbahagyta egy időre. A végén pedig elegem lett, megmondtam neki, hogy legyen szíves, távozzon, majd mikor nem ment ki, az egyik barátom kihajította.

Szerinted lassan történtek a változások ezzel kapcsolatban a szórakoztatóiparban?

– Szerintem ez nem csak az iparon áll, meg kell találnunk a belső hangunkat. […] Hiszek Sinéad O’Connor levelében, amiben azt írja, hogy a férfiak pénzt csinálnak belőlünk és a döntéseinkből. Ez mindig is így volt, itt az ideje tenni ellene valamit. Sok olyan nő van a világon, akiknek reális a világképük, és tudnak olyan dolgokat mondani, amivel ösztönöznek másokat. Olyan dolgokra taníthatják meg a többieket, amikre a társadalom és a címlapok nem: elmondhatják nekik, hogy kiállni magukért jó dolog!

Untitled-1 (1)

Az interjú során kitértek az ex-Disney-sztár Miley Cyrus és a Nothing Compares 2U énekesnője, Sinéad O’Connor közti viszályra, mely hosszú napok óta zajlik a Twitteren. Minden akkor kezdődött, mikor Miley azt nyilatkozta, Sinéad a példaképe, és az ő klipje ihlette a Wrecking Ballét. O’Connor anyai aggodalmat érzett a botrányos énekesnő folyamatos meztelenkedése miatt, majd nyílt levélben megkérte, ne hagyja, hogy erkölcstelen, olcsó szajhának állítsák be őt, üldözzön el mindenkit maga körül, aki elhiteti vele azt, hogy ez mind szép és jó, mert nem az. Az idősödő, magát részben leszbikusnak valló sztár hozzátette, Miley elég jó énekesnő anélkül is, hogy pucérkodásával felkeltené magára a figyelmet. Cyrus mellre szívta az oktató szavakat, majd visszavágott, Sinéad pedig bombázni kezdte őt nyílt üzeneteivel, melyeket már a honlapján is megtalálhatunk.

Miley Cyrus vagy Sinéad O’Connor oldalán állsz?

– Nem mondhatnám, hogy állást foglaltam. A nagyim mindig ezt mondta: „Van az egyik és van a másik fél oldala, köztük pedig egy szürke, semleges rész.” Mikor először olvastam Sinéad nyílt levelét, reblogoltam. Nagyon jó volt látni, hogy egy idősebb nő hangot ad az aggodalmának. Mikor elolvastam még egyszer, igaznak találtam mindazt, amit leírt. Vele már megtörtént ez, végigjátszotta ezt, majd úgy döntött, nem kér többet belőle.

Nem hiszem, hogy szándékosan is bántani akarna valakit. Miután átfutottam még párszor a sorokat, elképzeltem, ha én lennék az, akinek ezt írta volna, zavarban lettem volna, mert egy olyan írta, akire felnézek. Ez az a rész, mikor annyi érzés és érzelem van, mikor nem gondoljuk át, hogy miről is tweetelünk, beszélünk egyáltalán. Tök idiótának néznék ki, ha ugyanazt csinálnám, mint amit Miley művel, nem érezném magam igazinak. Nem tudok itt ülni és 100%-os bizonysággal azt állítani, hogy ez nem az igazi énje. Eljön az a pont, mikor elfogadod a másikat annak, aki.

Őrület, hogy volt vagy egymillió nyílt levelünk, ezernyi beszélgetésünk, és lényegében semmiről sem szóltak a dolgok, csak arról, hogy ítélkeztünk mások felett. Miley most próbál magára találni a szakmában, közben igyekszik túlélni a Disney-től kapott nehéz kritikákat. Azt hiszem, ő rájött erre. Én nem tudnám megtenni. Szóval nem állok senki pártján, nem leszek egy olyan tudatlan barom, aki mások felett ítélkezik.

Rengeteg korszak áll már a Paramore háta mögött. Nem érzed úgy, hogy te vagy a középpontban?

– Egyáltalán nem, mert már 13 éves korom óta Jeremyvel és Taylorral játszom. Igaz, Tay nem volt még a bandában, mert anyukája azt szerette volna, ha előbb befejezi az iskolát, de mindig besegített a dalszövegírásban. Jeremy és én már jóval a Paramore előtt együtt zenéltünk, feldolgozásokat adtunk elő.

A Paramore sosem lehetne olyan banda, ami csak belőlem áll. Azok, akik azt kérdezik, hogy miért vagyunk egyáltalán még együtt, nekik azt mondom: azért, mert egy csapat akartunk lenni. Barátok vagyunk, ugyanazok az elképzeléseink a zenével kapcsolatban. Nem tudom magam más zenekarban vagy projektben elképzelni. Jó móka volt Zedd dalában közreműködni, de a szívem 100%-ban a Paramore-é.

Előrukkolsz mostanában még valamivel?

– Nem. Most itt van a Stay The Night, pluszban még a Pinktober nagykövete vagyok, ami hihetetlenül sokat jelent nekem. Nőként még semmi ehhez foghatót nem tettem másokért. […] Készen állok az újdonságokra, de nekem a Paramore az első.

cats2 (1)

A Stay The Night előtt rajongtál Zedd zenéjéért és a dance-ért?

– Hatalmas rajongója vagyok Zedd munkásságának. Nem nagyon ismerem a dance világát, de Jeremy sokat mesélhetne nektek róla. Emlékszem, fiatalok voltunk és kocsikáztunk Jerm Hondájával. […] Túl gyorsan hajtott, üldözőbe is vették, majd rövid időre lecsukták. Azóta, ha gyorsan akar hajtani, meghallgat egy-két dance számot. Ő jobban ismeri a műfajt, de ha meghallok egy olyan dalt, mint a Clarity, akkor jól érzem magam. Ez a pop és a dance egyesülésének az eredménye, én pedig szeretem ezt. Zedd egy nagyszerű zenész, nem tudom, hányan vannak ezzel tisztában. Én sem tudtam róla addig, amíg nem dolgoztunk együtt. Maximalista fickó.

El tudod képzelni, hogy kipróbáljátok magatokat ebben a stílusban is?

– Mindhármunknak különböző zenei ízlése van. Jeremy a dance-ért van oda, Taylor az indie-t és az elvont bandákat szereti, én pedig punk-rockot és popot hallgatok. Mikor nekiálltunk ennek az albumnak, több elektronikus részt csempésztünk bele, mint azt vártuk. Sosem csináltunk ilyet előtte. Lassan 10 éve megvan a zenekar, szóval ilyen messzire elmenni és újat alkotni, az nagyon jó érzés.

Jövő héten kezdetét veszi az új turné. Mik voltak az eddigi legviccesebb kéréseitek?

– Múltkor gluténmentes harapnivalót kértünk, mert diétán voltunk Taylorral. Régen, mikor egy sokkal izgalmasabb és viccesebb banda voltunk, egy kiskutyára fájt a fogunk, hogy tudjunk vele játszani. Sose senki nem hozott nekünk.

Forrás: Rolling Stone

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.

Vélemény, hozzászólás?