S. B. levele

Sziasztok!

Itt van végre az én levelem is a játékra, így lassan a hónap végén. 😀 Próbáltam kreatívan megoldani a feladatot, ezért tartott eddig, de azért remélem, tetszik majd.

Szóval, azt el kell mondanom, hogy kicsit angolosra vettem a formát, mármint sok minden angolul van, de ez csak nem probléma egy amerikai együttesnél. 😀 Az A ballad to Paramore dokumentumban én válogattam össze pár Paramore-dalszöveget, úgy, hogy kijöjjön belőle egy sztori, bár lehet, hogy így is kicsit homály fedi, mit is szerettem volna vele kifejezni. Arról szól, hogy sokunkat bántottak, nem illettünk bele a tömegbe, de mégis mindig álmodoztunk, és az utolsó versszak a bandának íródott, mert a dalszövegeikkel mindenkit nagyon inspirálnak. Magyarul azért lett mellé írva, mert így könnyebb volt sorba állítanom a különböző sorokat, ha magyarul is átláttam a történetet. Rímelni már nem igazán rímel, azt már nem tudtam összehozni. 😀

A példaképes dokumentum egy etika házi dolgozat, ezért lett kicsit dolgozatosan megírva, de mégsem annyira szabályosan. 😀

A Paramore a zenetörténelem egyik legjobb dalszövegírója, ugyanis ők nem is igazán csak a szerelemről írnak, hanem arról, milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, és hogyan kell ebből kilábalni. Mostanában kedvencem lett a Last hope című szám, ami szintén nagyon inspiráló, főleg Hayley hangjával az élő videóban. 3 tehetséges zenész, dalszövegíró, akik a legjobb barátok, és ami a legjobb, szeretik és tisztelik egymást. (Persze ott van még a 2 Farro fiú is, de leginkább most jutottam el arra a szintre, amikor imádom a bandát, azonban ugyanúgy szeretem a régi számaikat is. Mindenki, aki részt vett a banda életében, mind igazi zenészek.) Mindig is szerettem a zenét, és néha előjön egy nagy álmom, miszerint énekesnő is szeretnék lenni, és mindig is olyan típusú bandában szerettem volna lenni, mint a Paramore.

A legutóbbi album sokakban ellenszenvet váltott ki, de szerintem ez is csak azt mutatja, milyen sok oldala van az együttesnek. Szerintem ugyanúgy megvan bennük az, ami régen, de ha nem változtatnának, akkor az lenne a baj. Soha nem lehet mindenki kedvében járni, de az a legjobb, ha a saját utunkat járjuk.

Nagyon sok kedvenc dalom van tőlük, ha a dalszöveget nézzük, akkor az összes. 😀 Azonban a Misery Business mégis kitűnik mind közül, mert ha nagyon mérges vagyok, és legszívesebben egy másik világba teleportálnék, akkor mindig zenét hallgatok, és általában ezt, mert amekkora lendület van benne, ki tudom tombolni magam.

Végül, amit még jelent a Paramore:

Power – amit adna

Acceptance – amit tanítanak

Riot – ami egy fiatalnak a legjobban megy, és a kedvenc albumom is 😉

Ace – amik ők

Move

– amit tanítanak, ha nem tudsz egy problémát megoldani

On

Repair – amit tesznek a lelkünkkel

Excuse – ami nincs, ha nem szereted őket 🙂

A példaképem

„Az igazság pedig az, hogy senki más nem élheti a te életed. Senki sem – legyen akár nő vagy férfi – ébredhet fel reggel és húzhatja fel a cipőidet. Senki másnak nem sikerülne. Úgyhogy élj vele! A menőség hazugság. A menőség nem számít, soha nem is számított. Csupán felfogás kérdése. Összefoglalva: te vagy önmagad fáklyahordozója. Ne hagyd, hogy bárki is ellopja a fényed. Viselj, amit akarsz! Gondolkodj úgy, ahogy akarsz! Menj szembe a normálissal! És igen, menj szembe azzal is, ami „menő”!”

Ez az idézet megmagyarázza, hogy miért nem egy unalmas, átlagos beadandóként írom meg ezt a fogalmazást. A képekkel, idézetekkel és a megszokottól eltérő betűszínnel szemléletesebbé tudom tenni példaképem szabadságérzetét.

Sokáig nem volt egy olyan sztár sem, akire úgy gondoltam, teljes mértékben felnézhetnék. Persze egy példakép nem csak sztár lehet, ilyen embernek tartom a családomat is, akik szorgalmasan dolgoznak, de mégis, ha erről a témáról beszélünk, leginkább egy hírességet emelünk ki. Régen úgy gondoltam, egy példakép felesleges, hiszen mindannyian a saját utunkat járjuk, ha egyediek vagyunk, az a legjobb dolog. Az egyediség még mindig ugyanolyan fontos számomra, de rájöttem, hogy egy példakép segíthet rádöbbenteni, és ösztönözni olyan dolgokra, amiket előtte elhanyagoltunk.

Zeneimádóként nem is választhattam volna más szakterületről példaképet. Így esett a választásom a Paramore nevű együttes énekesnőjére, Hayley Williamsre. Sokáig csak hallgattam a zenekar dalait, de nem bonyolódtam bele a banda mögötti emberek életébe. Még enélkül is el lehet mondani Hayley-ről, hogy ő azon kevés énekesek közé tartozik, akik nőként a rockzenét képviselik. Bár, mikor tizennégy éves korában felfedezték, leginkább a pop irányzatot képviselte, és a Paramore legújabb albuma is poposabbra sikerült, én még mindig tartom, hogy most is (Hayley huszonöt évesen) leginkább rockot és pop-rockot játszanak.

Csendes természetemből adódóan sokan meglepődnek, hogy szeretem ezt a műfajt, de nem a metálos hörgéssel vegyített változatát, hanem a gyors, de dallamos rockdalokat kedvelem jobban. Visszatérve példaképemhez, nyilván a tehetsége miatt is kedvelem, hiszen a hangi adottságai teljesen megfelelnek egy tökéletes élő koncert előadásához, de pont az élő koncert a dolog nyitja, ahol olyan lendületesen veti bele magát a zenélésbe, hogy mindenkinek ugrálni támad kedve. Az együttes már járt Magyarországon, de sajnos még nem tudtam elmenni egy koncertjükre sem.

Miután megkedveltem annyira a zenekart, hogy a történetüket is megtudtam, akkor fedeztem fel, Hayley mennyire inspiráló tud lenni. Ezek után döntöttem úgy, hogy egy kicsit színesebbre festem a hajam, mert ez már régebb óta vágyam volt, de féltem mások véleményétől. Hayley megtanított arra, hogy leginkább a saját céljaim legyenek előttem, ne mások elutasítása.

Egyszer olvastam, hogy számára a düh kifejezése a dalaikban nem egyenlő a káromkodással, és ez is arra mutat rá, hogy sokkal érettebben próbálja megközelíteni a témát. Kedvenc dalszövegeim közé tartozik a Playing God (Istent játszani) című számuk két sora: „Next time you point a finger // I’ll point you to the mirror.” („Ha még egyszer ujjal mutogatsz, // A tükör felé fordítalak.”) Túl sok kedvencem van, ezért csak még egyet osztok meg Careful (Óvatos) című dalukból:

„You can’t be too careful anymore
When all that is waiting for you
Won’t come any closer
You’ve got to reach out a little more.”
„Többé nem lehetsz elég óvatos,
Ha minden, ami rád vár,
Nem jön közelebb,
Jobban kell próbálkoznod.”

Egy Hayley-idézettel, és egy általam készített rajzzal szeretném megköszönni az eddigi figyelmet.

„Support music every day because there isn’t a day music won’t be there for you!”
(„Támogasd a zenét minden nap, mert nincs egy olyan nap, amikor a zene nem lenne ott neked!”)

Források az idézetekhez és képekhez: www.paramore.hu

A ballad to Paramore

I’m in the business of misery,
Let’s take it from the top.
She lives in a fairy tale
Somewhere too far for us to find.
Keep your feet on the ground
When your head’s in the clouds
Open your eyes like I opened mine
It’s only the real world.
You built up a world of magic
Because your real life is tragic.

There’s a time and a place to die but this ain’t it
If there’s a future, we want it now.
Give us life again
Cause we just wanna be whole
‘Cause I just want to feel for once that I belong
We didn’t fit in with the out crowd.
It’s not a question of who are we really
It’s who we want to be
Why do you care what people think?

Not quite a victory to run from your problems
But it’s the only plan that I got
And now you can’t turn back
Because this road is all you’ll ever have.
It’s not that I don’t feel the pain
It’s just I’m not afraid of hurting anymore
Seems like it’s getting harder to believe in anything.

You say that I’ve been changing
Next time you point a finger
I’ll point you to the mirror.
This is how we’ll stand when
When they burn our houses down
Tell me it’s okay to be happy now.

A dream is all I have
It’s just a spark
But it’s enough
To keep me going.
You should be alone with me.

Keep me safe inside
Your arms like towers.
They think we’re crazy
’Cause it sounds like noise
We got our own language

Nyomorult ügyletbe keveredtem,
De kezdjük az elején!
Egy tündérmesében él,
Túl távol tőlünk, hogy megtaláljuk.
Tartsd a lábad a földön,
Amikor a fejed a felhőkben van,
Nyisd ki a szemed, ahogy én tettem
Ez csak a való világ.
Felépítettél egy álomvilágot
Mert az igazi életed tragédia.

Van egy hely és egy idő, amikor
meghalunk, de ez még nem az
Ha van jövő, most akarjuk.
Adj nekünk újra életet.
Mert csak egészek akarunk lenni
Végre azt akarom érezni, hogy tartozom valahova
Nem illettünk bele a tömegbe.
Nem az a kérdés, hogy ki vagy valójában
Hanem, hogy ki akarsz lenni,
Miért érdekel, mit gondolnak mások?

Nem nagy dicsőség elfutni a problémáid elől,
De ez az egyetlen tervem,
És most nem fordulhatsz vissza
Mert ez lesz az egyetlen utad.
Nem az, hogy nem érzem a fájdalmat,
Csak már nem félek a megbántástól többet
Úgy tűnik, egyre nehezebb bármiben is hinni

Azt mondod változtam,
Legközelebb, mikor ujjal mutogatsz,
A tükör felé fordítalak.
Így állunk a lábunkon, amikor
Leégetik az összes házunkat
Mondd, hogy helyes most boldognak lenni.

Egy álom a mindenem,
Ez csak egy szikra,
De elég arra,
Hogy tovább vigyen.
Egyedül kéne lenned velem.

Tarts biztonságban
A karjaidban, amik olyanok, mint a tornyok.
Azt gondolják, bolondok vagyunk
Mert zajnak hangzik,
De megvan a saját nyelvünk.