Egy feminista-hangvételű esszében mesélte el tapasztalatait a szakmában töltött évekkel kapcsolatban.

Hayley ismét felszólalt a zeneipar szexista mivolta ellen

Nem titok, hogy Hayley úton-útfélen megragadja az alkalmat, hogy felszólaljon a nők egyenjogúsága érdekében. Nem történt ez másképp akkor sem, amikor felkérték, hogy legyen a „Tudod kezelni?” névre hallgató projekt részese. Tulajdonképpen egy esszé-gyűjteményről van szó, melyben olyan női zenészek és énekesnők osztották meg gondolataikat, akik szintén sokáig küszködtek azzal, hogy érvényesüljenek a szakmában.

A magazin összesen 1000 példányban jelent meg, és teljes bevétele a Planned Parenthood (az Egyesült Államok legkiterjedtebb abortuszklinika-hálózata) javára megy.

Hayley kis fejezete az alábbi címet kapta: „A zene fontosabb, mint a nemed… (és egyéb leckék)”.

Gyerekként fiú szerettem volna lenni. Úgy tűnt, nekik sokkal több szórakozás jut.

– kezdi kedvenc énekesnőnk mondandóját, majd elmeséli, ezért is hanyagolta a lányos ruhákat, ezért lógott srácokkal, és ezért határozta el már ilyen fiatalon, hogy nem házasodik majd meg. Leírja, akkoriban az MTV ébresztette rá, hogy egy teljesen másik világ is létezik, tele menő, vagány csajokkal.

Egyike voltam azoknak a lányoknak, akik nem voltak olyanok, mint a többi lány.

– emlékszik vissza azokra az időkre, amikor mindenki Avrilként próbálta beskatulyázni. Részletezi, milyen egyedül érezte magát, és milyen kellemetlen volt számára, amikor az első turnéik idején az összes Paramore-kritika őt emelte ki a bandából (ez egyébként azóta sem változott sokat… – a szerk.).

Miért nem tudták elfelejteni, hogy lány vagyok? Miért számított ennyire?

– teszi fel magának a kérdéseket. Őszintén beszél róla, hogy sok időbe telt, mire rájött, a mikrofonjában rejlik az ereje, és meg kellett értenie azt is, hogy a támadások nem a személye ellen szóltak, csupán a zeneipar is szexista. Végül így zárja gondolatait:

Kérdezzétek meg, milyen lányként egy zenekarban lenni. Aztán adjatok egy percet, hogy elcsitítsam magamban a dühös, védekező gondolataimat, és végül, mire megszólalok, azt mondom majd: hálás vagyok érte.

Az esszéhez egyébként egy tündéri illusztrációt is csatoltak, melyen Hayley látható kislányként, az őt ért támadásokkal a fotóra tűzdelve. A kép önmagáért beszél.

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Ez történt mostanság a Paramore háza táján

Billie Eilish-duett, NFT-jogok, hatodik album és idei visszatérés tartja lázban az internetet.

Vélemény, hozzászólás?