Minden a klipről: The Only Exception

A Valentin-nap alkalmából megjelent The Only Exceptionnel folytatjuk hosszú szünetről visszatérő sorozatunkat.

Hírmorzsa

Mint tudjuk, a The Only Exception eredetileg csupán egy másfél perces ballada lett volna a Paramore harmadik stúdióalbumán, ám még a felvételek előtt Hayley és Josh úgy döntöttek, megtoldják még pár sorral a szöveget, így megírva az együttes egyik legsikeresebb slágerét.

A kritikusok által is jól fogadott, az egyébként nagyrészt csak Hayley hangjára, nem pedig a zenei alátétre támaszkodó számot 2010-ben Grammy-díjra is jelölték, és többek között olyanok dolgozták fel, mint Sam Tsui, Kelly Clarkson és a Glee. A dalt 2010 Valentin-napja után adták ki a klip kíséretében, melyet az a Brandon Chesbro rendezett, aki korábban már dolgozott együtt a bandával a Careful kisfilmjének forgatása alatt, illetve később a Playing God felvételei közben. Ő rendezte a Let The Flames Begin és a Brand New Eyes intrójának koncertklipjeit is – ezeket a honlapján lehet megnézni.

A The Only Exception volt az együttes legnagyobb sikere a Still Into You megjelenéséig, amit aztán a Grammy-nyertes Ain’t It Fun megelőzött.

HOLLYWOOD, CA - JANUARY 30: Paramore Music video shoot on January 30, 2010 at Line 204 Studio in Hollywood, California. (Photo by Kristian Dowling/PictureGroup)

Előkészületek, forgatás

Brandon Chesbro már két éve dolgozott együtt a Paramore-ral, mikor 2009 decemberében felkérték, hogy rendezze ő a szám klipjét. Ekkor debütált rendezőként, és bár a forgatókönyv megírása eltartott egy ideig, a felvételek mindössze négy napig zajlottak.

Az együttesnek őrült fanatikusai vannak. A kártyák egytől egyig szépen ki vannak dolgozva […], a srácok nagyon sok időt töltöttek az elkészítésükkel. Ez a kedvenc jelenetem az egész videóban. Ez volt az első dolog, amit felvettünk, és úgy gondoltam, ha valami miatt szétesik az egész forgatás, nekünk pedig csak ez az egy jelenetünk marad, tökéletes klip lenne magában így is.

– mondta az MTV-nek adott interjúban Chesbro a klipben látható Valentin-napi kártyák kapcsán, melyeket egytől egyig rajongók küldtek.

theonlyexceptionstills006

Cselekmény

A klip egy nappaliban rögzített jelenettel kezdődik. Hayley felébred, majd egy tömör búcsúlevelet írva elhagyja a fiút, akivel aludt. Átsiet egy másik szobába, ahol az édesapjával társalog, miközben egy, a szüleiről készült fotót szorongat. Miután átmegy a hálószobába, a képet kitűzi a tükörre, és azt énekli, hogy nem hisz a szerelemben, ha az nem is létezik.

A refrén alatt láthatjuk a Valentin-napi kártyás felvételeket is, illetve később egy színpadi részt, ahol Jeremy, Taylor, Zac és Josh is megjelennek. A következő képsorok egy villámrandifélét mutatnak be. Hayley előtt rengeteg fiú sorakozik, ám ő mégsem találja köztük az igazít, így temetéshez öltözve („gyászolva” a szerelmet) jelenik meg egy esküvőn, amit elhagy akkor, mikor a menyasszony megjelenik.

Az átvezetés közben az énekesnő egy koncerten meglátja azt a srácot, aki mindvégig ott volt mellette, és miután erre rájött, a szobákon végigszaladva visszasiet hozzá, összegyűri a búcsúlevelet, majd visszafekszik mellé az ágyra. Ekkor már azt énekli, hogy igyekszik hinni.

HOLLYWOOD, CA - JANUARY 30: Paramore Music video shoot on January 30, 2010 at Line 204 Studio in Hollywood, California. (Photo by Kristian Dowling/PictureGroup)

A dal mondanivalója

Ismerve az énekesnő gyermekkorát, nem nehéz kitalálni, hogy szülei válásából meríthetett ihletet, hiszen arról énekel, hogy egyáltalán nem hisz a szerelemben. Mivel az érzésnek főként csak a rossz oldalát látta, „a tisztes távolságot megtartva azzal győzködte magát, hogy egyedül is boldog”, ezért nem engedett magához elég közel senkit, mert „senki nem érte meg a kockázatot” – idézve a dalszövegből.

Ez mindaddig így is volt, míg valaki olyan nem jött az életébe, aki az „egyetlen kivételként” képes volt arra, hogy Hayley-vel elhitesse: szerelem mégis létezik. A szám épp ezért a következő sorokkal zárul: „És lassan én is hiszek benne / Óó, és lassan én is hiszek benne”.

Hayley sosem mondta ki, ugyanakkor nem is tagadta, hogy a dal Chadhez íródott.

Olvass el néhány blogot, majd rájössz.

– reagált mindössze ennyivel a pletykákra.

A The Only Exception dalszövegfordítását itt találod.

Kulisszák mögött

Az alábbi videóban, melyben a rendező mellett megismerhetitek Hayley édesapját is, megleshetitek, hogyan zajlott a forgatás. Illetve megtudhatjátok azt is, ki az a Jerome.

Hallgassátok meg a lecsupaszított változatát is a dalnak!

A sorozat előző részei

  1. Minden a klipről: Playing God
  2. Minden a klipről: Monster
  3. Minden a klipről: Emergency
  4. Minden a klipről: Misery Business
  5. Minden a klipről: Still Into You
  6. Minden a klipről: Careful
  7. Minden a klipről: Crushcrushcrush
  8. Minden a klipről: Ignorance
  9. Minden a klipről: Pressure
  10. Minden a klipről: Now
  11. Minden a klipről: That’s What You Get
  12. Minden a klipről: Brick By Boring Brick

Szerző: Salihu Dijan

2010 óta vagyok Paramore-rajongó, 2013 óta a Paramore Hungary főszerkesztője. Én felelek a honlap karbantartásáért, többek között a Minden a klipről-sorozatért, illetve a Paramore menü alatt található információk naprakészségéért.

Ezt olvastad már?

Minden a klipről: Dead Horse

Öt év kihagyás után visszatér cikksorozatunk, melynek 14. része a Petals for Armor egyik legmeghatározóbb slágerével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?